Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C)
Nu-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C)

Ambulansens sparkrav skjuts upp – igen

Hur sjukvårdens sparkrav kommer slå mot ambulansverksamheten har skapat oro, både bland patienter och personal. I dag var förslaget uppe för beslut, men ännu en gång sköts det upp.

Nytillträdd ordförande för Nu-sjukvårdens styrelse Peter Heie (C), meddelar under fredagen att styrelsen inte behandlar förslaget om nedskärningarna inom ambulansverksamheten.

– Som vi aviserade redan i december så vill vi ha en samrådan med HSN, Norra hälso- och sjukvårdsnämnden innan vi tar beslut. Vi försökte få till ett sådant möte i veckan, men det gick inte tyvärr, säger han.

Är det förslaget som låg på dagordningen i dag som ni kommer diskutera?

– Det är ambulansverksamheten i stort som vi behöver ta ett gemensamt grepp om, både HSN som beställare och vi som utförare. Ambulansen får betalt per capita i regionen, vilket inte är riktigt rimligt. Det kostar mer för oss eftersom vi har längre avstånd, säger Peter Heie.

Innebär det att ni kommer försöka få mer pengar i stället?

– Det försöker vi alltid.

Nu-sjukvårdens ambulansverksamhet har sparkrav på 19 miljoner kronor. Och verksamheten presenterade innan jul förslag på åtgärder för att klara ekonomin - men beslutet sköts upp.

Det förslag som skulle behandlas på fredagens sammanträde var ett reviderat förslag och skulle innebära minskning med en ambulans nattetid i Uddevalla, en dygnsambulans under 12 tolv veckor i sommar samt en singelresponder i Munkedal/Strömstad. Det förslaget skulle totalt spara 9,3 miljoner kronor på ett helår.

När kommer ni ta ställning till ambulansbesparingarna?

– Nästa sammanträde är det planerat. Men det är svåra frågor det här och vi måste ta ett helhetsgrepp.

LÄS MER: Sjukhusledningen går emot ambulanspersonalens sparförslag