Akivbild.
Akivbild. Bild: Måns Langhjelm

Anställd med vapen på sjukhus i Göteborg

En anställd på Carlanderska sjukhuset ska under måndagsmorgonen ha gått in med ett vapen i en väska. Polisen inledde en insatsstyrka och flera polispatruller larmades till platsen.
– Det är en allvarlig incident som inträffat, säger Wictor Bennet, fastighetschef på sjukhuset.

ANNONS
|

På polisens hemsida framgår att de larmades om en man på Carlanderska sjukhuset som gått in i byggnaden med ett vapen i en väska. Larmet inkom vid klockan 08.04 på måndagsmorgonen.

Det visar sig senare att mannen är anställd på sjukhuset och att han tagit med sitt jaktgevär dit.

– Det är en allvarlig incident som inträffat. Vi fick indikation från personal att en person rört sig i fastigheten med ett fodral man misstänkte var ett vapen, säger Wictor Bennet, fastighetschef på Carlanderska sjukhuset.

För att säkra platsen och förhindra personskador inledde polisen en insats. Flera polispatruller ryckte ut och sökte igenom sjukhuset.

ANNONS

Polisinsatsen ska ha gått lugnt till, och det ska inte finnas någon hotbild mot sjukhuset.

Gick med bestämda steg

Enligt polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler var det en säkerhetsansvarig på sjukhuset som hade fått uppgifter som i sin tur ledde till att sjukhuset ringde polisen.

– Det ska ha varit en patient som sett en man gå med bestämda steg mot receptionen på sjukhuset, säger Hans-Jörgen Ostler.

Polisen drog igång en större insats med flera patruller och insatsstyrka som började säkra platsen. Både Carlanderska sjukhuset och närområdet söktes igenom.

Upplevde folk på sjukhuset situationen som hotfull?

– Jag antar det, eftersom de ringer polisen. Då är man väl orolig för att något ska hända.

Till slut lyckades polisen få kontakt med en man som visar sig vara anställd på sjukhuset och har haft med sig sitt jaktvapen. Han kontrolleras av polisen men grips inte och hans vapen beslagtas inte.

Polispatrullen förklarar allvaret i situationen för mannen och vilka resurser insatsen har tagit i anspråk.

Mannen misstänks inte för något brott.

– Man får ta med sig sitt jaktvapen när man ska resa till en jakt, men det ska göras på ett säkert sätt och det finns klara begränsningar för det. Om det har var inom de begränsningarna kan jag inte svara på.

ANNONS

”Väldigt olämpligt”

Enligt uppgift ska mannen ha licens för detta vapen.

– Rent juridiskt har han inte gjort något fel, men hela situationen är oavsett väldigt olämplig, säger Wictor Bennet.

Vidare berättar han att den anställda mannen inte är frihetsberövad till följd av händelsen, och han är inte misstänkt för något brott.

Hur allvarligt bedömer ni det att en anställd tar med sitt jaktgevär till arbetsplatsen?

– Det finns många perspektiv i det här. Vi har tyvärr en omvärld som hårdnar, och jag vill understryka att situationen är jätteolämplig.

Vad blir konsekvenserna för det här?

– Vi håller på att prata med honom och det är ett pågående personalärende som jag inte kan kommentera ytterligare. Nu lyfter vi internt vad vi hade kunnat göra annorlunda.

ANNONS