Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställd på Försäkringskassan sökte 587 gånger på anhöriga i IT-systemet. Nu sägs hon upp. Bild: Johan Nilsson/TT
Anställd på Försäkringskassan sökte 587 gånger på anhöriga i IT-systemet. Nu sägs hon upp. Bild: Johan Nilsson/TT

Anställd sökte på anhöriga 587 gånger i myndighetens system – sägs upp

Kvinnan sökte 587 gånger på sina anhöriga i Försäkringskassans IT-system för att hon ville hjälpa dem. Detta trots att hon visste att det inte var tillåtet. Nu sägs hon upp från sitt jobb.

En kvinna på Försäkringskassan i Göteborg sägs upp då hon har gjort sökningar på anhöriga i myndighetens IT-system, vilket inte är tillåtet. Vid de utredande samtalen förnekande hon först till det, men blev överbevisad när internutredaren visade loggningarna för henne.

Kvinnan tycker själv inte att det hon gjort inte var så allvarligt, då hon inte gjort några utbetalningar eller försökt påverka handläggningen. Kvinnan säger också att hon inte förstått att hon inte fick söka information om anhörigas ärenden. Men det betvivlar personalansvarsnämnden på, då det framkommit att arbetsgivaren på kvinnans enhet, aktivt arbetat med att göra medarbetarna medvetna på vad som är otillåten informationssökning.

Bakgrunden är att hon under flera års tid sökt information i sina anhörigas ärenden. Totalt har hon gjort 587 sökningar i deras ärenden. Hon säger att anhöriga ska ha bett henne om det, och att hon ville hjälpa till.

Strider mot objektivitetsprincipen

Personalansvarsnämnden anser att hon genom sitt agerande hjälpt eller försökt hjälpa sin anhöriga att få bättre service än andra försäkrade. Anställda på Försäkringskassan får inte ge anhöriga eller bekanta några som helst fördelar. Nämnden tycker det är anmärkningsvärt att hon inte insett att hennes det hon gjort i och med sökningarna, syftade till det.

De skriver också i sin bedömning att Försäkringskassan och personalens opartiskhet skadas allvarligt när en medarbetare missbrukar sin ställning för privata syften.

Nämnden anser att kvinnan inte kan omplaceras då hon inte kan få fortsatt förtroende att jobba i Försäkringskassans IT-system. Därför sägs hon nu upp.