Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Antalet coronafall ökar kraftigt i Västra Götaland

Förra veckan upptäcktes 7 515 nya fall av covid-19 i Västra Götaland – en ökning med 22 procent mot veckan innan. Siffran är den högsta i år.

Inte sedan vecka 53 har så många nya covid-19-fall upptäckts på en vecka.

– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

7 515 nya fall under vecka 12 är den tredje högsta noteringen i Västra Götaland under hela pandemin. Delvis skulle det kunna förklaras av att provtagningskapaciteten för covid-19 har byggts ut. Regionen ser dock tydligt att även smittspridningen blivit större.

LÄS MER: Regionen tecknar avtal med Kry – 38 000 tester i månaden

Coronaråd viktiga i påsk

Antalet nya fall ökar för tredje veckan i rad. Samtidigt har den brittiska, mer smittsamma, varianten av coronaviruset tagit över i Västra Götaland.

Thomas Wahlberg betonar återigen rekommendationerna som gäller i påsk. Bland annat att man inte ska delta i stora påskfiranden, trängas i butiker eller resa någonstans om det inte är helt nödvändigt.

– Jag uppmanar alla att följa detta.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Fler covid-19-patienter på sjukhus

Trycket på sjukvården har den senaste tiden också ökat snabbt i Västra Götaland. Bara över helgen ökade antalet patienter på sjukhusen med 79 stycken.

På tisdagsförmiddagen vårdas 364 patienter med covid-19 på sjukhus i regionen, varav 52 inom intensivvården.

– Läget är oerhört allvarligt. Det som alla måste förstå om detta virus är att människor blir allvarligt sjuka, människor avlider. Den som själv får lindriga symtom kan sprida sjukdomen vidare till någon som drabbas värre. Var och en av oss behöver göra allt vi kan för att undvika att bli smittade och sprida viruset, säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i regionens särskilda sjukvårdsledning, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Fler patienter vårdas på Sahlgrenska än när andra coronavågen peakade

Kilhamn ser risk för ökat vårdbehov

Det ökade vårdbehovet har märkts av i hela regionen de senaste dagarna. Jan Kilhamn ser nu en risk att trycket på vården kommer öka ytterligare, till följd av att antalet nya fall ökar.

– Om utvecklingen följer samma mönster som tidigare under pandemin kommer ännu fler att behöva intensivvård inom ett par veckor. Vi är mycket bekymrade över situationen.

LÄS MER: Platserna i Göteborg där det kan bli förbjudet att vistas – om smittspridningen blir för hög

LÄS MER: Kraftig ökning av antalet coronapatienter i Västra Götaland över helgen

LÄS MER: Så sprider sig corona i Västra Götalandsregionens kommuner