Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hannah McKay
Bild: Hannah McKay

Antalet covidpatienter har nått aprilnivå

Antalet covid-19-patienter inom NU-sjukvården har nu sjunkit till en nivå som vi inte sett sedan i början av april.

Under tisdagen vårdades 18 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården, varav fem av dessa på intensivvårdsavdelning. I slutet av förra veckan var antalet patienter 28.

– Det fortsätter att röra sig neråt, vilket är önskvärt, konstaterar kommunikationschef Niklas Claesson.

Inte sedan i början av april har patientantalet legat på så pass låga nivåer, även om de patienter som kommer in är nya och antalet kan variera från dag till dag.

– Den 7 april hade vi 15 patienter och en dag senare hade det ökat till 26. Då befann vi oss i en period där antalet patienter ökade, för att sedan nå en topp i maj. Nu pågår en långsam nedtrappning, säger Niklas Claesson.

Ingen midsommareffekt än

I samband med midsommarhelgen varnade regionens smittskyddsläkare för att det stundande firandet riskerade att dra igång en ökad smittspridning

Har ni kunnat märka någon effekt av att folk har blivit smittade under midsommar?

– Nej, normalt tar det 10–14 dagar från smittotillfället till att man blir så pass sjuk att man kan behöva sjukhusvård. Någon sådan effekt har vi inte sett än.

Öppna entréer – men stängda avdelningar

Sedan i mitten av mars har huvudentréerna till Näl och Uddevalla sjukhus bemannats med entrévärdar och övriga entréer har varit låsta. I samband med att antalet sjukhusbesök sjunker under sommaren öppnar entréerna igen och värdarna tas bort från 1 juli.

– Men det är fortfarande stängt till avdelningarna inne på sjukhuset och det råder fortfarande besöksförbud, besök tillåts endast i undantagsfall. Samma sak gäller medföljande. Medföljande får endast följa med in om mottagningen har bett om detta eller om det är barn som behöver en medföljande, säger Niclas Claesson.

Folkhälsomyndigheten uppger att totalt 15 006 personer nu har testats positivt för covid-19 i länet, och sammanlagt 745 dödsfall har rapporterats in i Västra Götaland. Det innebär att tre nya dödsfall har registrerats i regionen sedan i fredags.

Coronaläget:

Den 30 juni kl. 11:00 fanns det totalt 175 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 35 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

18 personer varav 5 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

99 personer varav 23 på IVA

Sjukhusen i Väster:

11 personer varav 2 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

29 personer varav 3 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

18 personer varav 2 på IVA

Källa: VGR Data och analys