Antikrundan kommer till Strömstad i sommar

I augusti gästar det populära SVT-programmet kulturhuset Skagerack för att värdera och prata om allehanda antikföremål. Redan nu går det att skicka in bilder på föremål som man önskar få värderade.

ANNONS
LocationStrömstad||

Antikrundan har velat komma till Strömstad länge men problemet har varit att hitta lämplig lokal, enligt kommunens kulturchef Tove Meyer.

– När vi förde dialog för två år sedan fanns inte lokalerna. Det behövs en stor yta och det ska vara en kulturbyggnad, säger hon.

Men under coronapandemin har programmet anpassat sig efter restriktioner. I större utsträckning filmar de utomhus och i och med det såg de möjligheter att komma till Strömstad.

– Sedan vi började ha kontakt har jag inte kunnat släppa tanken, jag har hela tiden tänkt att kulturhuset Skagerack vore en perfekt inspelningsplats, säger Tove Meyer.

ANNONS

Antikrundan har varit i Strömstad en gång tidigare, under 2004. Då spelades programmet in i gympasalen på gymnasiet.

– Då hade det inte alls samma genomslagskraft, nu kommer det att komma så mycket mer folk, bedömer kulturchefen.

Under programmets senaste besök i Strömstad behandlades föremål som radiogrammofoner, möbelgrupper och en tobaksskylt, enligt svensk mediedatabas. Men också en Inge Schiöler-tavla. Tove Meyers egen förhoppning är att ytterligare målningar av Strömstadskonstnären ska dyka upp den här gången.

– Det vore jättehäftigt att se Inge Schiöler-konst men jag är också väldigt intresserad av smycken. Det vore roligt om någon plockade fram en gammal familjeklenod som gått i arv i generationer tillbaka, säger hon.

Kommer du att leta fram något?

– Min mans släktingar drev gamla stadshotellet så vi har några gamla speglar som vi funderar på, säger hon och fortsätter.

– Det borde finnas mycket i gömmorna hemma hos folk.

Hon hoppas också att norrmännen hittar hit med sina antikviteter med koppling till tiden då Norge tillhörde Sverige.

– Det vore roligt om den biten av historien gick att plocka fram, jag vet att Antikrundan försökt göra det tidigare när de varit i Dalsland, säger hon.

ANNONS

Det är den 21 augusti mellan klockan 10 och 18 som programmet spelas in. Redan nu går det att skicka in bilder på föremål som man vill få värderade.

– Jag hoppas att alla går hem och rotar fram den där klenoden som de kanske ärvt av någon fiskargubbe, säger Tove Meyer.

ANNONS