Arbetet kring olyckan med lastfartyget går framåt

Två fartyg släpps under lördagen förbi det lastfartyg som natten mot fredagen gick på grund norr om slussarna i Lilla Edet.

ANNONS
|

– Ett fartyg har redan släppts förbi, vid 14-tiden i dag. Det gick så bra att vi tog ett beslut om att låta ytterligare ett fartyg passera. Det är just nu på väg från slussarna i Trollhättan, säger Daniel Lindblad, kommunikatör på Sjöfartsverket vid 16-tiden på lördagen.

LÄS ÄVEN:Fartyg på grund vid sluss​

Nu återstår frågan om vad som händer med de resterande fyra fartyg som befinner sig norr om Lilla Edet.

– Planen är att de släpps förbi haveristen i morgon söndag eller senast på måndag morgon. Det första fartyget gick långsamt och försiktigt förbi, det gick bra, skrovet rörde sig inte, så vi tror på det här, säger Daniel Lindblad.

ANNONS

LÄS ÄVEN:Sex fartyg väntar på nya besked​

Under lördagsmorgonen kom bärgningsbolag och även dykare till lastfartyget. De har enligt Sjöfartsverket besiktigat fartyget och hittat ett hål i skrovet på cirka 30 x 10 centimeter. Hålet befinner sig just nu över vattenytan.

– Man har även försökt att stänga dörrar under vattenytan inne i fartyget som stått öppna. Detta gör man för att när man sedan ska börja pumpa ur vatten från fartyget så vill man att vattnet rör sig på en så liten yta som möjligt, säger Daniel Lindblad.

LÄS ÄVEN:"Utredningen får visa på orsaken"​

Enligt honom jobbar rederiets försäkringsbolag på en bärgning av fartyget.

– Jag har i nuläget ingen tidsplan för när en sådan kan komma att ske. Det kan ta några dagar, det kan ta flera dagar. Det finns ju redan ett inplanerat kanalstopp från och med måndag och en vecka framåt, så de har ju några dagar på sig, säger Lindblad.

ANNONS