Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Bohuslän

Arbetslösheten fortsätter att minska i länet. Men det finns förstås variationer.

Arbetsförmedlingen statistik bygger på siffror från september i år jämfört med september i fjol. Totalt sett ligger antalet arbetslösa på 6,2 procent, två procentenheter färre än förra året. Fina siffror för länet som helhet där arbetslösheten har minskat fem år i rad, Även ute i våra kommuner har arbetslösheten gått ner jämfört med ett år sedan, utom i Munkedal och på Orust. Detta om man ser till siffrorna som gäller öppet sökande och sökande i program.

Men samtidigt sticker de kommunerna ut med fler nyanmälda platser. Detta gäller även för Färgelanda, och Sotenäs, övriga kommuner visar minussiffror. När det gäller antalet nyanmälda jobb går de som i Munkedals fall från 38 till 56 i september i år. Så även om procentsiffran blir hög är det inte några stora tal i realiteten. I Uddevalla var det 273 nyanmälda jobb i år jämfört med 342 vid samma tid i fjol.

Totalt i länet är det 29 047 personer som är öppet arbetslösa.

– I slutet av 2013 började utvecklingen där arbetslösheten i Västra Götalands län minskar mer än i riket som helhet. Vid en uppdelning på ålder, födelseland och utbildningsnivå är arbetslöshetsnivån lägre för samtliga grupper i länet. Vi ser att många arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen gynnats av en ökad efterfrågan på arbetskraft under de senaste åren, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

För femte året i rad går arbetslösheten ner i Västra Götaland.

LÄS MER: Kvinnorna får flest jobb i Västsverige

Antal öppet sökande och sökande i program

Färgelanda: 206

Lysekil: 354

Munkedal: 264

Orust: 262

Sotenäs: 143

Strömstad: 293

Tanum: 246

Uddevalla: 2 266