Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från studenten 2018.
Bild från studenten 2018.

Avgiftsfri parkering på studentsläppet

Snart närmar sig skolavslutning och det blir dags för studenter att springa ut och fira. I Uddevalla firas studenten på onsdag den 5 juni. I vissa områden kommer parkering vara avgiftsfri.

Vid studenten samlas många i staden för att träffa studenter och därför är det viktigt att tänka på trafiken. Emma Schewenius, enhetschef inom trafik och förvaltning rekommenderar alla att samåka eller åka med kollektivtrafiken.

– Det är viktigt att tänka på framkomlighet för både gående och andra fordon genom att inte parkera på gångvägar, eller vid in och utfart samt inte trafikfarligt, säger Emma Schewenius

Den 5 och 6 juni finns en del av parkeringar avgiftsfria och biljettautomaterna kommer då att släckas. De områdena som man kan parkera i är simhallen, Södra hamnen, Kampenhof, Brattgatan, Erik Dahlbergsgatan vid Östrabo, Rimnershallen/ vallen​ , Östra Stationen, Jacob Trahnsgatan, Agnebersgymnasiet och Lönner, enligt Emma Schewenius.

Uppmanar att tänka hållbart

Det kommer finnas parkeringsvärdar i samband med studenten som kommer att hjälpa till med parkeringen. Det finns också tillfälliga parkeringar i Prostängen, vid Agneberg. och Bastionsgatan, vid STC.

Emma Schewenius säger att på de avgiftsbelagda parkeringarna kan man betala alternativt med mynt, kort eller sms/app.

Uddevalla kommun uppmanar också alla studenter att tänka hållbart och använda miljövänliga alternativ istället för konfetti i metalliserad plast.

– Plastkonfetti sprids lätt med vinden och når ut till havet via vattendrag eller via dagvattenledningar. Studenter kan använda ofarlig konfetti i form av blomblad, ris, solrosfrön eller såpbubblor, så hjälper de naturen och livet i havet, säger Puja Brobäck, inspektör inom miljö och hälsa på samhällsbyggnaden.

Östrabo först ut

Plast av olika slag hamnar i naturen och når i havet och bryts med tiden ner till mikroplaster. Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl.

Studentutsläppen på onsdag sker i olika områden. Det börjar från Östrabo 1 och Östrabo Y och fortsätter till Agneberg, Sinclair och Margretegärdeparken.