Skärmdump från direktsändningen från kommunfullmäktige i Stenungsund den 5 mars 2020.
Skärmdump från direktsändningen från kommunfullmäktige i Stenungsund den 5 mars 2020. Bild: Stenungsunds kommun

Avslöjade coronasmitta under kommunfullmäktige

Under torsdagens kommunfullmäktige i Stenungsund gick kommunstyrelsens ordförande, Bo Petterson (S), ut med att ett av de bekräftade coronafallen i Västra Götaland finns i kommunen. Information som familjen själva inte visste skulle kommuniceras ut till allmänheten under fullmäktigemötet.

ANNONS
|

Det var på torsdagskvällen som kommunstyrelsens ordförande gick ut i en direktsändning från kommunfullmäktiges möte och berättade att en person i en familj i kommunen smittats av coronaviruset och att familjen var i karantän i hemmet.

Sändningen var öppen för allmänheten och nyheten spreds snabbt hos flera olika medier.

Enligt Petterson var uppgifterna något som familjen själva hade gått ut med på sociala medier.

Men så visade sig inte vara fallet.

Under fredagsmorgonen berättade Bo Petterson för Bohusläningen att han har varit i kontakt med familjen ifråga.

– Jag har varit i kontakt med familjen som säger att de inte har gått ut med några sådana här uppgifter på sociala medier.

ANNONS

Bo Pettersson vill inte svara på var han själv tog del av uppgifterna, men säger att kommunen efter mötet varit i kontakt med familjen som har bekräftat smittan.

– Tyvärr har vi brustit i våra rutiner och kontaktade inte familjen innan informationen gavs i kommunfullmäktige, säger han och fortsätter:

– Detta är inget nytt sjukdomsfall, utan är inräknat i den statistik som rapporterats från smittskyddet.

Bo Petterson beklagar vidare att kommunen förmedlat informationen utan familjens vetskap.

– Det skulle vi såklart ha gjort. Jag beklagar detta.

Familjen kan anmäla kommunen

För att patienterna ska vara trygga i sin sjukdomsbild och inte känna sig uthängda råder patientsekretess inom sjukvården. Smittskyddet går därför inte ut med personliga uppgifter som till exempel hemort och arbetsplats till varken media, kommunerna eller andra parter.

Eva Lindhusen Lindhé som är smittskyddsläkare kan därför varken bekräfta eller förneka att en familj i Stenungsunds kommun är i karantän, men säger att om kommunen förmedlat ut information om en sjukdomsbild utan patientens vetskap kan händelsen anmälas.

– Om familjen skulle känna obehag över vad som hänt så får de anmäla detta till oss och säga att detta har skett mot deras vilja, säger hon.

Hon berättar vidare att det har förekommit felaktiga spekulationer, i andra fall, på sociala medier. Vilket är något som kan skapa onödig oro hos både patienter och allmänheten.

ANNONS

– Människor blir oroade i onödan. Ett inlägg kan exempelvis säga att en elev på en skola blivit smittad när så inte alls är fallet. För bekräftad information kring smittfall och smittspårning är det enbart smittskyddet som ska förmedla. Ingen annan. Vi är oerhört noggranna i vår smittspårning och har vi skäl att tro att någon har utsatts så kommer vi att spåra dessa personer, säger hon.

För tydlighetens skull, var ska allmänheten vända sig för säkra källor kring coronaviruset?

– Till oss på smittskyddet, eller exempelvis 1177 eller Folkhälsomyndigheten om det gäller smitta i Sverige, säger hon.

ANNONS