Avslutar ärende trots risk för patientsäkerheten

Verksamheten för endoskopi har fått ner sina långa köer men det finns fortfarande risker för patientsäkerheten, konstaterar Ivo, som nu avslutat ärendet.

ANNONS
|

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har avslutat ärendet för NU-sjukvårdens endoskopiverksamhet. I beslutet skriver Ivo att verksamheten har gjort flera positiva åtgärder men att det fortfarande finns risk för patientsäkerheten.

–Vi har jobbat intensivt i flera år efter att det inträffat några allvarliga händelser. Vi har analyserat problemen och arbetat med åtgärder, säger Gunilla Cederblom, verksamhetschef för endoskopienheten.

Tidigare var det 300 patienter som väntade över 3 månader för koloskopier, i dag är den siffran cirka 70 patienter. Men trots att det skett en stor förbättring, så kan det finnas personer i ett allvarligt tillstånd bland de nuvarande 70 patienterna som väntar, konstaterar Ivo.

ANNONS

– För att korta köerna har vi bemannat upp bland annat med hyrläkare som vi kommer fortsätta anlita under övergångsperioden. Vi har också förbättrat våra rutiner, men det finns fortfarande kvar saker att förbättra.

Behov av större lokaler

Enligt verksamhetschefen så har endoskopiverksamheten behov av större lokaler när kapaciteten ökar. Det finns en plan på en större ombyggnad till sommaren, men något beslut är inte taget än.

– Vi har redan genomfört några förbättringar av de befintliga lokalerna, bland annat så har alla salar "före- och efterrum", vilket gör att det blir ett bättre flöde av patienterna.

LÄS MER:Fördröjd cancerdiagnos – kan inte längre botas

Ivo slår även fast att det finns fortsatt problem med rengöring av utrustningen, hygienfrågan handlar om att utrymmena för rengöring är för små menar områdeschefen.

– Det finns två små hygienutrymmen vilket gör att det blir trångt och arbetet drar ut på tiden, i och med att vi ökar kapaciteten så behöver vi större utrymme.

I samband med utbyggnaden av verksamheten planeras också ett hygienutrymme som följer en hygienisk standard.

Höst 2017 gjordes en verksamhetstillsyn efter att det bland annat inkommit flera lex Maria-anmälningar gällande endoskopienheten från NU-sjukvården. Anmälningarna handlade om fördröjda diagnoser, vård och behandling vid cancerdiagnoser i mag- och tarmkanalen.

Under 2018 gjordes en uppföljning för att säkerställa att vårdgivaren fullgör sina skyldigheter utefter kraven i patientsäkerhetslagen. Ivo har nu avslutat ärendet trots att det fortfarande finns problem kvar i verksamheten.

ANNONS
ANNONS