Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Båtmotortjuvarna gick rakt i fällan

När polisen anträffade bilen med båtmotorer var tjuvarna inte där. När de två timmar senare återvände gick de rakt i fällan. – Två kunde vi springa ikapp och den tredje kunde vi spåra med hjälp av en hundpatrull, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Tre misstänkta båtmotortjuvar greps vid 3-tiden i natt i närheten av en rastplats vid Torpasjöarna längs E6 söder om Kungsbacka. 

En polispatrull upptäckte två timmar tidigare att en för polisen känd bil stod parkerad vid rastplatsen. 

– Patrullen tittade in i bilen och kunde se hur det låg flera båtmotorer i den och beslutade sig för att stanna kvar vid platsen, säger Peter Adlersson. 

La benen på ryggen 

Efter två timmar återvände tjuvarna till bilen där polisen låg och väntade. 

– När de upptäckte att polisen ville prata med dem la de benen på ryggen. Två kunde vi springa i kapp och en tredje kunde vi senare spåra upp med hjälp av en hundpatrull, säger Peter Adlersson. 

Totalt hittades fem båtmotorer i männens bil. Motorer som polisen misstänker är stulna. 

– Vi har tagit motorerna och bilen i beslag för tekniska undersökningar. Vi vet ännu inte var motorerna har blivit stulna och det är sådant vi håller på att kolla upp nu, säger Peter Adlersson. 

Framgångsrik satsning i Väst 

Ligor som stjäl båtmotorer har i flera år gäckat polisen i Västsverige. För att få bukt med stölderna inledde polisen 2013 sin satsning "Båtsamverkan Väst" i samarbete med försäkringsbolag och Larmtjänst. 

En satsning som går ut på att polisen tillsammans med lokala båtklubbar, går ut med information till båtägare om hur stölderna kan förebyggas och hur medlemmarna i klubbarna själva kan patrullera småbåtshamnar under framför allt sommarhalvåret. 

Satsningen har varit framgångsrik. Under perioden 1 januari till och med 30 september 2016 minskade antalet båtmotorstölder i polisregion Väst med 16 procent, jämfört med samma period 2015.

En siffra som kan jämföras med att antalet båtmotorstölder ökade med sju procent för riket som helhet under samma period enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.