Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Börja spara på vattnet redan nu

Det varma vädret kan föra med sig andra problem än solsveda och törst. Torkan kan göra att allmänheten bör vidta vattenbesparande åtgärder för att undvika vattenbrist längre fram i sommar.
– Det är framförallt enskilda brunnsägare som är känsligare för sådan här torka, säger Tony Grantz, hydrogeolog på Västvatten.

Torkan som är just nu kan skapa större problem senare under sommaren. Vattennivån brukar vara som lägst på sensommaren och det är också då vattenuttagen är som högst, berättar Tony Grantz, hydrogeolog på Västvatten. Enskilda brunnsägare vid till exempel fritidshusområden är de som riskerar att bli mest utsatta för torkan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Där går det åt mycket vatten när fritidshusen används och det är små anläggningar, säger Tony Grantz.

Tony Grantz menar att det kan vara läge att börja spara på vattnet redan nu om vädret kvarstår. Detta gör man bäst genom att ändra sitt beteende i vattenanvändningen i hushållet.

– Det kan man göra genom att inte vattna i onödan och inte låta vattenkranen rinna i onödan. Men vi går ut tidigt med information om det skulle behövas vattenbesparande åtgärder hos husägarna som är Västvatten abonnenter, säger Tony Grantz.

Skulle det bli svårt med vattentillgången senare i sommar kan man i nödfall köra ut med vattentankar. Något som man absolut vill undvika.

– Vi ser till att ligga steget före och gå ut med informationen tidigt om vi ser att vi behöver spara på vattnet. Vi kommer i dagarna gå ut med information om läget när det gäller grundvatten- och ytvattennivån hos oss, säger Tony Grantz.