Mobbningen slutar inte bara för att skolan gör det menar psykologen och författaren Christer Olsson.
Mobbningen slutar inte bara för att skolan gör det menar psykologen och författaren Christer Olsson. Bild: Jessica Gow/TT

Barn mobbas på sommarlovet: "Ett inferno för många"

Skolavslutningen innebar tidigare en lättnad för mobbade elever, ett par månaders vila ifrån sina plågoandar. Så är det inte längre, menar Christer Olsson, psykolog och författare från Ljungskile.

ANNONS

Christer Olsson har jobbat med mobbningsfrågor i 40 år. Han har bland annat utbildat skolpersonal, föräldrar och träffat elever runtom i hela Sverige. Han har också arbetat som kurator i Uddevalla kommun och skrivit boken Verktyg mot mobbning och kränkning.

Christer Olsson vill påminna om att många elever som blir utsatta för kränkningar och trakasserier under skoldagarna, också blir mobbade under sommaren. Det sker I deras hem eller var de än befinner sig, under hela sommarlovet.

– Idag finns inga mobbningsfria zoner. Alla förnedringsprocesser kan utföras med en smartphone, säger han.

Psykisk tortyr

Eleverna blir utsatta för det Christer Olsson kallar elektronisk mobbning, genom sms, mms, e-post och olika sociala medier.

ANNONS

– Tänk dig att ligga på badstranden och få ett sms där det står: ”Med det utseendet du har borde du ta livet av dig”. Samtidigt vet du att mobbaren förmodligen har skickat runt meddelandet till ganska många för att de också ska veta vad du har blivit utsatt för. Mobbare vill ha publik.

Christer Olsson menar att det handlar om psykisk tortyr och att möjligheterna för mobbaren att tortera är näst intill outtömliga.

– Det som är extra ohyggligt grymt för mobbade elever är att många ger sig själva skulden. Det finns de som till hundra procent är övertygade om att det är deras eget fel, men det är aldrig den mobbades fel att mobbning sker, säger han.

Vad kan man då göra? Christer Olsson har flera råd, både till den mobbade, till föräldrar och till skolpersonal.

Bemöt med respekt

Han uppmanar också alla andra vuxna, som lever med eller har kontakt med barn och ungdomar, att hjälpa dem upprätthålla en schysst stil på sociala medier. Inte minst genom att själva vara goda föredömen.

Christers råd till mobbade elever:

Tala om det direkt för någon vuxen som du har förtroende för. Det är vuxnas plikt att hjälpa dig.

Christers råd till föräldrar:

ANNONS

Det är extra viktigt att barnet möts med respekt, utan skam- eller skuldbeläggande, när han eller hon vänder sig till en förälder och berättar om kränkningar.

Orka agera

Dokumentera bevis – till exempel genom att spara sms, om möjligt ip-adresser, och ta skärmdump på datorn inför en eventuell polisanmälan.

Gå in på nätet och granska ibland. Det är inte att överträda våra barns och ungdomars integritetsgräns. I stället kan det betyda att de får en stark moralisk vuxenryggrad att luta sig emot.

Christers råd till skolpersonal:

Trots att jag vet hur viktigt sommarlovet är också för er så har jag ändå en from önskan om att ni då och då skall gå in och kolla på nätet.

När ni upptäcker nätmobbning önskar jag att ni orkar agera som stöd för era elever och deras föräldrar.

ANNONS