Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person har blivit uppringd av någon som påstår sig samla in pengar till räddningstjänsten, säger ställföreträdande räddningschef Anders Gillek vid Närf.
En person har blivit uppringd av någon som påstår sig samla in pengar till räddningstjänsten, säger ställföreträdande räddningschef Anders Gillek vid Närf.

Bedragare låtsas samla in pengar till räddningstjänsten

Räddningstjänsten varnar nu för bedragare som utger sig för att samla in pengar till förmån för räddningstjänsten.
– Det är beklämmande att någon kan sjunka så lågt, säger Anders Gillek, stf räddningschef vid Närf.

Förra veckan rapporterade Bohusläningen om att polisen varnade för bedragare som använde coronasmittan för att lura både människor och företag på pengar.

Nu har ännu en variant av bedrägeri uppdagats. Under onsdagen kontaktades Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf) av en privatperson som mottagit ett märkligt telefonsamtal.

– Personen hade blivit uppringd av någon som påstår sig samla in pengar till räddningstjänsten, säger ställföreträdande räddningschef Anders Gillek.

Personen som ringde ska inte ha utgett sig för att själv ringa från Närf men har däremot uttryckt att räddningstjänsten är i behov av ekonomiskt bidrag för att kunna utföra sitt uppdrag när coronaviruset härjar.

Anders Gillek känner i nuläget bara till att en person har mottagit ett sånt här samtal men vill samtidigt uppmana till att man kontaktar polisen om man blir uppringd på det här sättet. Han passar samtidigt på att upplysa om att räddningstjänsten är skattefinansierad och poängterar att Närf aldrig ringer runt och ber om pengar av privatpersoner, varken i coronatider eller annars.

– Det är beklämmande att någon kan sjunka så lågt i en sån här situation, säger Anders Gillek.