Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bengt fick besök av säl med gäddfångst

Det började som en helt vanlig tisdag men dagen tog en ny vändning när Bengt Bryngelsson fick oväntat besök av en säl. Nu har Bengts film från mötet gillats över hundra gånger.
– Jag hoppas att den kommer tillbaka snart, säger Bengt Bryngelsson.

Det var i tisdags vid fyratiden som Bengt Bryngelsson från Åkerström i Trollhättan fick ett samtal från sin svägerska. Hon berättade att en säl simmande runt strax utanför hennes tomt, och bad Bengt komma över.

– Vi bor bara 75 meter ifrån varandra, så vi knallade över med en gång. Jag tog ju med kameran så att jag kunde fota lite. Man kan absolut säga att det var veckans höjdpunkt, berättar Bengt.

Sälen befann sig på cirka 20–30 meters avstånd från strandkanten och hade för det mesta huvudet ovanför vattenytan. Ibland dök den ner och syntes inte till för ett par–tre minuter. När sälen kom upp för tredje gången hade den en gädda i munnen.

– Man vet ju att sälar äter andra fiskar, makrill och sånt där, men inte gäddor. Det var en stor gädda som sagt, säkert 4 kg.

En like-raket

Bengt filmade sälens simtur så gott han kunde. Klippet lade han sen upp i en grupp för Trollhättebor på sociala medier där den snabbt blev en uppskattad snackis.

– Reaktionerna på klippet har varit väldigt positiva. Jag har fått över 700 gillamarkeringar. Så mycket har jag aldrig fått innan, så det är ju väldigt kul, säger Bengt.

Huset i Åkerström som Bengt Bryngelsson och hans fru bor i har de haft sedan 1973. Men trots det har de aldrig tidigare sett en säl simma förbi.

– Nej någon säl har vi aldrig sett. Däremot har vi ju sett många fina fiskar och fåglar – en kungsfisk och en mandarinand, till exempel. Och en gång var det en älg som simmade förbi.

”Ser mysiga ut”

Hur sälen har hamnat innanför slussarna är något av ett mysterium. Bland kommentarerna på Bengts facebookinlägg säger sig en person ha sett sälen i Lilla Edet för en tid sedan. Bengts egen teori är att den åkte snålskjuts på någon småbåt som slussades in i somras.

Hoppas ni få återse sälen?

– Ja såklart, det vore väldigt trevligt. De ser ju så mysiga ut, de har ett väldigt vänligt utseende.