Beskedet: Eldningsförbud i flera kommuner

Försommar, sol – och bränder. Det varma och torra vädret medför just nu risk för gräs- och skogsbränder i stora delar av Sverige.
– Vi är mentalt förbereda på att något kan hända, säger Simon Wallner, inre befäl vid Närf.

ANNONS
|

Efter en kall vår gjorde sommaren ett efterlängtat intåg i mångas liv i veckan. Under helgen har det varit runt 20 grader i stora delar av landet, och i början på veckan väntas temperaturerna klättra ytterligare upp mot 25 grader på sina håll.

Men det varma och torra vädret medför även en ökad risk för bränder.

– Det har varit ganska torrt och kommer att fortsätta vara det de närmsta dagarna. I samband med att temperaturen stiger finns det en risk för att det kan uppstå bränder, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Eldningsförbud

Sedan tidigare, råder eldningsförbud inom Färgelandas, Melleruds, Trollhättans och Vänersborgs kommuner. Från och med idag har Räddningstjänsten Mitt Bohuslän även beslutat om förbud i Uddevalla, Lysekil och Munkedals kommuner.

ANNONS

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark. Syftet är att förhindra skogsbränder.

– Att grilla på egen tomt eller på iordningställda eldplatser är okej. Angående engångsgrillar gäller det att du antingen ställer den på en avsedd plats för att grilla eller att du har något obrännbart under, men inte direkt på marken.

Så sent som för två veckor sedan uppstod en skogsbrand i Lysekil. När räddningstjänsten kom fram till platsen var branden lika utbredd som en fotbollsplan.

LÄS MER:Fullt utvecklad skogsbrand under kontroll

Varningar i hela landet

På Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund förbereder man sig för att bränderna kan ta fart.

– Just nu är vi mentalt förberedda på att något kan hända. Vi har inte gjort några förändringar kring beredskap eller antalet personal men vi är väl medvetna om väderläget och dess höga värden, säger Simon Willner, inre befäl vid Närf.

SMHI har utfärdat brandvarningar för i stort sett hela Sverige, från Skåne till Norrbotten. I Bohuslän och de södra delarna av landet handlar det om stor risk för skogsbränder, medan det från Dalarna och uppåt handlar om stor risk för bränder i torrt fjolårsgräs.

– Det kommer vara lite blåsigt, så om det börjar brinna någonstans kan det sprida sig ganska snabbt, säger Jon Jörpeland.

ANNONS

Under sommaren 2018 var det långa perioder Sverige inte hade någon nederbörd alls. Skogsbränderna blev enorma och Sverige tog emot den största EU-hjälpinsatsen någonsin. Att något liknande inom snart framtid skulle kunna hända igen är enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, inte troligt.

– Nu är det torrt och det är risk för skogsbrand men inte alls på samma nivå. Det väntas även nederbörd här framåt senare i veckan.

ANNONS