Beställde julgåvor för över 100 000 – till sig själv

Uddevallabo döms för att ha låtit företaget han jobbade på betala hemelektronik och andra varor. Varor som påstods skulle bli julgåvor till anställda, men som han behöll själv.

ANNONS
|

Den medelålders Uddevallabon var tidigare avdelningschef i ett företag i Bohuslän. Under 2014 beställde han elektronikvaror, som telefoner, tv-apparater och datorer, samt presentkort och bensincheckar, av ett annat västsvenskt företag. I beställningarna hade han angett att varorna varit avsedda som julgåvor till företagets anställda och dess leverantörer. Men några julgåvor fick aldrig de anställda. I stället ska mannen ha tagit varorna för egen del.

Varorna var värda sammanlagt 102 250 kronor. Pengar som mannens företag betalade.

Det hela uppdagades när Uddevallabon ville att en av kontaktpersonerna för det andra västsvenska företaget skulle överlämna varorna på en parkeringsplats. Då fattade den andra mannen misstankar och började höra sig för på Uddevallabons företag, som då inledde en utredning av saken.

ANNONS

Hävdade att andra chefer var med på det

Sent omsider åtalades Uddevallabon för trolöshet mot huvudman, och ställdes inför rätta. Dessutom åtalades två företrädare för det andra företaget, misstänkta att ha hjälpt Uddevallabon tillskansa sig varor på sin arbetsgivares bekostnad.

Uddevallabon medgav att han beställt varorna och att det stämde att han inte tänkt använda dem som gåvor till anställda. Men han sa att han inte varit ensam om det, utan att tre andra chefer varit med på det hela och att de skulle dela på varorna.

Men de påståendena avfärdades redan innan saken togs upp i domstol eftersom dessa aldrig åtalades, utan i stället vittnade mot Uddevallabon.

Får betala dyrt

Nu har Uddevalla tingsrätt funnit mannen skyldig till brottet, och dömer honom till villkorlig dom och sammanlagt 18 000 kronor i dagsböter. Dessutom ska han betala skadestånd till företaget för de drygt 100 000 de förlorade på mannens "julklappshandel". Han ska också betala sina advokatkostnader på drygt 64 000 kronor.

De två männen som åtalades för medhjälp till trolöshet mot huvudman. Tingsrätten konstaterar att det var deras agerande som ledde till att brottet kunde upptäckas.

ANNONS