Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beväpnad man gripen efter stor polisinsats

Polisen har haft ett stort pådrag i Rävlanda där en beväpnad man skjutit flera skott inne i sitt hus. Mannen har skjutit mot polisen. Ingen person uppges ha skadats. Mannen greps i samband med att han laddade om sitt gevär.

Dramat utspelades vid lunchtid på måndagen.

Polisen spärrade av ett större område och försökte få kontakt med mannen för att förhandla. Enligt polisen var han ensam i huset med två hundar och hade tillgång till flera olika vapen.

Mannen misstänks för försök till mord efter att han skjutit flera skott mot poliserna på plats. Fler fönster i huset krossades i samband med skottlossningen.

– Kollegerna som var först på plats utsattes för stor fara, dessbättre har ingen kommit till skada, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen.

Greps då han laddade om

Vid 13.30-tiden kunde mannen gripas. Han misstänks för försök till mord.

– Han stod fullt synlig vid ett fönster och försökte ladda om sitt hagelgevär. I samband med det sköt polisen verkanseld mot mannen i syfte att oskadliggöra honom, säger Thomas Fuxborg.

I det läget kunde mannen övermannas och gripas. Han verkar till synes oskadd, enligt polisen.

Polisen hade ett stort pådrag på plats med bland annat en insatsstyrka, hundpatruller och helikopter.

Då närhet finns till Rävlandaskolan beslutade polisen beslutat att åka till skolan och informera om det faktiska läget.

Eleverna stängdes in

Under dramat höll skolan sina cirka 500 elever från förskolan till årskurs nio instängda som en säkerhetsåtgärd.

– Det här har inte påverkat vår verksamhet särskilt mycket. Det vi har gjort är att vi har stängt in oss med våra elever på skolan, säger Gia Haraldsson som är rektor på skolan.

Härryda kommun skickade ut ett skriftligt meddelande till rektor på Rävlandaskolan och förskolechefer om att hålla barn och personal inomhus under tiden som polisinsatsen pågick.

– Jag har även varit i kontakt med det äldreboende som kommunen driver på orten för att förvissa mig om att de har stängt och låst ytterdörrar, säger Per-Arne Larsson som är säkerhetschef på Härryda kommun.

Han påpekar dock att det inte har handlat om någon direkt fara för allmänheten.

– Med den informationen jag hade tydde allting på att den här mannen som polisen hade för avsikt att gripa inte fanns i omedelbar närhet till våra skolor, förskolor eller äldreboende.

Vad händer härnäst?

– Personalen på skolor och förskolor kanske får lite efterarbete utefter hur barn och ungdomar har reagerat på den här händelsen. Det är det som det handlar om, säger han.