Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ola Folkesson

Bevattningsförbud i regionen

Torkan har bidragit till att vattentillgången minskar mer än normalt. Därför har flera kommuner nu infört bevattningsförbud.

Det torra vädret spås hålla i sig under den närmaste tiden, skriver Västvatten AB. Därför har flera kommuner enligt beslut från Västvatten AB nu infört bevattningsförbud som en försiktighetsåtgärd. Detta gäller kommunerna Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Sotenäs.

Förbudet innebär att alla som har kommunalt vatten inte längre får vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Använder du vattenkanna är det fortfarande okej.

Du får inte heller fylla pooler eller spabad, eller vattna stora ytor så som fotbollsplaner. Användning av högtryckstvätt för att tvätta fordon eller fasader är också förbudet.

LÄS MER: Vattenläget är ännu inte kritiskt

Gäller tills vidare

Västvatten skriver även i ett pressmeddelande att det är viktigt att använda vattnet på ett klokt sätt. Detta genom att tänka hållbart på hur man använder vattnet och inte använda mer än man behöver.

Bevattningsförbudet gäller från och med den 11 juli och tillsvidare.

Även Länsstyrelsen i Västra Götalands län gick förra veckan ut med ett förbud av uttag av vatten i små och medelstora vattendrag. I samband med det uppmanade de även de med privata brunnar att vara sparsamma med sin vattenkonsumtion.

LÄS MER: Rekordlågt grundvatten i Lysekil

Saker man kan göra för att undvika slösa vatten:

- Duscha istället för att bada

- Ställ en kanna vatten i kylen, då slipper man låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt

- Stäng av vattnet när du borstar tänderna

- När du ska tvätta eller sätta på diskmaskinen, se till att köra fulla maskiner