Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Blixtar och dunder kommande dagarna

Efter en relativt lugn åsksommar ser det nu ut att dundra ordentligt inför helgen i Västra Götaland. – Det ser ut att kunna braka loss på riktigt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Det har fram tills i slutet av juli varit relativt lugnt på åskfronten i hela landet i sommar, enligt vädertjänsten Forecas meteorologer. Det hänger ihop med att det inte varit så varmt och väldigt torrt, vilket är förhållanden som håller blixtar och dunder borta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men i slutet juli började det braka loss och augusti har startat i dundrets tecken, med drygt 6 800 blixtregistreringar i hela landet under månadens två första dagar. Den första augusti stod för majoriteten av dessa – drygt 4 000, vilket också är den högsta blixtregistreringen hittills i år.

– Vi har totalt i augusti haft fler blixtregistreringar än i hela juli. Augusti har verkligen börjat storstilat, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Augustiåskan har främst hållit sig i Norrland hittills, men nu kommer nya mörka moln in över Västra Götaland och det är stor risk för åska i vårt område under fredagen och lördagen, enligt prognosen.

– Det ser ut att kunna braka loss på riktigt de kommande dagarna. Det är ganska ostadig luft som är på väg in.

Under torsdagen tog sig ett frontsystem in över Västra Götaland och det har regnat på flera håll under dagen. Enligt prognosen kommer en mer ostadig luftmassa, med mycket energi tillänglig i sig, komma in direkt efter frontsystemet. Om solen då värmer och molnen blir höga så blir det åska.

På lördagen ska samma luftmassa ligga kvar och det blir även då åskrisk, enligt prognosen. Men under söndagen ser det ut att röra sig norrut och nå norra Värmland och Dalarna under måndagen.

– Så den som vill ut och spana på blixtarna får passa på fredag och lördag, säger Christoffer Hallgren.

Början av nästa vecka ser ut att bli lugnare, men framåt torsdagen kan det braka loss igen.

Senaste dagarna har det rapporterats om ett par incidenter där blixten slagit ned i landet. När Vänersborgs IF mötte Stenungsund IF i lördags i just Stenungssund slog blixten ned vid fotbollsplanen i. Tre spelare fick följa med ambulansen till sjukhus. I tisdags, samma dag som 4 000 blixtar registrerades i landet, slog blixten ned i en villa i Västerbotten – två gånger. Strömmen gick då igenom en 10-årig pojke, som stod lutad mot en dörrkarm av aluminium när blixten slog ned.

Omkring 17 personer per år behöver söka sjukvård efter att ha blivit träffade av blixten i Sverige, enligt Läkartidningen. Men att någon avlider till följd av detta är väldigt ovanligt.