På rekordtid har Västra Götalandsregionen utarbetat nya rutiner för hur misstänkta fall av coronaviruset ska hanteras. Bland annat ska patienten placeras i ett eget rum med stängd dörr. Här en bild från Infektionskliniken på Östra sjukhuset.
På rekordtid har Västra Götalandsregionen utarbetat nya rutiner för hur misstänkta fall av coronaviruset ska hanteras. Bland annat ska patienten placeras i ett eget rum med stängd dörr. Här en bild från Infektionskliniken på Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron

Blixtsnabb plan för coronaviruset framtagen av regionen

Efter det första svenska fallet arbetade Västra Götalandsregionen snabbt fram nya rutiner för hur de ska hantera coronavirusets framfart.
– Jag tycker absolut inte att man ska vara rädd. Vi har en väl fungerande beredskap, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare.

ANNONS
|

I slutet av januari konstaterades att en ung kvinna i Jönköping blev den första patienten i Sverige att bära på det nya coronaviruset covid-19.

Med anledning av det beslutade sig Västra Götalandsregionen, som omfattar många sjukhus och vårdcentraler, att ta fram nya rutiner för hur de ska hantera virusets framfart. Bara någon vecka senare kunde de presentera ett första dokument som skickades ut till hela regionen.

– Jag är väldigt stolt över att vi i regionen kraftsamlar runt det här. Alla som har med vårdhygien att göra har jobbat väldigt bra, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare, som tror att det är en av de första gångerna som regionen har samlat styrkorna på ett sådant sätt.

ANNONS

I arbetsgruppen har representanter från Sahlgrenska, Skaraborgs sjukhus, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus och Västra Götalandsregionen centralt deltagit. Tanken är att alla nu ska jobba på samma sätt för att förhindra spridningen inom vård och omsorg.

LÄS MER:Bekräftat fall av corona i Göteborg

Ofullständig kunskap – än så länge

Högst upp i dokumentet poängteras dock att kunskapen om viruset just nu är ofullständig och att man därför har varit extra försiktig i sina rekommendationer. Rutinerna kommer även att uppdateras när kunskapsläget förändras.

– Vi får input från våra verksamheter som kan säga att något behöver skrivas på ett annorlunda sätt. Vi är öppna för det. Vi upprepar också hela tiden, som ett mantra, att om man undrar över något ska man titta på Smittskyddet i regionens hemsida, Folkhälsomyndighetens hemsida och 1177, säger Marga Brisman.

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

I rutinen trycker man särskilt på vikten att identifiera misstänkta fall. Det görs bland annat genom att, så tydligt som det går, spåra hur och var drabbade personer har rest. Alla patienter ska också tillfrågas om de har varit utomlands de senaste 14 dagarna, om de träffat någon person som är bekräftad smittad eller om de har vistats på sjukhus eller annan vårdinrättning där bekräftade fall har vårdats.

Regionen följer även utvecklingen i Italien noggrant samt har täta möten med olika myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

– Jag tycker absolut inte att man ska vara rädd. Vi har en väl fungerande beredskap, säger Marga Brisman.

ANNONS