Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hematologen avdelning 16 uddevalla sjukhus Bild: Maja Nilsson
Hematologen avdelning 16 uddevalla sjukhus Bild: Maja Nilsson

Blodcancerläkarnas kritik: Uppfyller inte kraven på god vård

NU-sjukvårdens nödlösningar för de svårast sjuka blodcancerpatienterna uppfyller inte kraven på god vård. Det konstaterar ansvariga läkare för blodcancer i regionen i ett brev till sjukhusets ledning.

Uddevalla sjukhus stängde hematologiavdelning 16 i mars på grund av personalbrist och sedan dess finns det inga fasta platser för inneliggande hematologi patienter. NU-sjukvårdens patienter kan i stället placeras på infektionsavdelning på Näl, eller, om de behöver avancerad behandling skickas till Borås eller Göteborg.

Men de tillfälliga lösningarna är inte godtagbara enligt Regionalt Cancercentrum Väst. I ett brev riktar nu fyra diagnos- och behandlingsansvariga läkare för blodcancer kritik mot NU-sjukvårdens ledning.

"Det åligger nu ledningen för NU-sjukvården att snarast möjligt hitta en lösning på dessa ytterst allvarliga problem för en hårt drabbad patientgrupp."

Blodcancerläkarna konstaterar i sitt brev att de andra sjukhusen i regionen som har avancerad hematologisk vård inte har kapacitet för att kunna ta över vården av Uddevallas patienter.

"Bristfällig ur ett patientsäkerhetsperspektiv "

Som Bohusläningen tidigare berätta så finns det i dag ingen personal med erfarenhet av hematologiska sjukdomar på Näls infektionsavdelning. Med undantag för en specialist från Uddevalla som leder arbetet med blodcancerpatienterna under förmiddagarna. Övrig tid på dygnet så är personalen hänvisade till telefonkontakt med specialisterna i Uddevalla.

"Lösningen bedöms vara bristfällig ur ett patientsäkerhetsperspektiv och anses inte uppfylla de krav på god vård som dessa svårt sjuka cancerpatienter normalt skall kunna erbjudas," skriver de och föreslår bland annat att en läkare med hematologisk kompetens borde anställas på NÄL:s intensivvårdsavdelning.

Brevet är ställt till NU-sjukvårdens ledning och politiker, svarsbrevet kommer från sjukhusdirektören. Som tog emot skrivelsen med förvåning.

"Förvåningen beror framförallt på att om ni var intresserade av att undersöka det faktiska sakläget så skulle ni få statusläget på era framförda förslag," skriver han i sitt svar. Han anser inte att det är läge att att ställa krav på andra i akutlägen, utan hoppas i stället att de ska hitta lösningar för att hjälpas åt.

Kritiken om att det saknas kompetens på NÄL håller han inte med om: "Intensivvården på NÄL till skillnad från på Sahlgrenska betjänar alla medicinska specialiteter. Verksamheten har hela tiden ansvarat för den hematologiska intensivvården." Om förslaget att anställa en läkare med hematologisk kompetens på NÄL är svaret kort: det är en intern fråga.

I juni ska NU-sjukvården presentera förslag för styrelsen om att öppna upp en hematologiavdelning på NÄL.

Bohusläningen har sökt samtliga ansvariga läkare som framfört kritiken samt sjukhusdirektören.

LÄS MER: Vårdplatser var inte säkrade när beslut fattades

LÄS MER: De allra sjukaste patienterna skickas runt i regionen