Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polisen Stefan Hallqvist säger att det är svårt att bevisa att bedragarna begår någon form av brott.

Bluffinsamlingar vanliga under sommaren

Personer som kommer fram och uppger sig komma från en frivilligorganisation som senare visar sig inte existera är ett vanligt fenomen på våra gator under sommarhalvåret. – Det är alltid svårt att bevisa att de här personerna bryter mot lagen, säger polisen Stefan Hallqvist.

En person, antingen man eller kvinna kommer och sträcker fram ett papper där det står att han eller hon är dövstum och samlar in pengar till någon sorts organisation, enligt TTELA. Personen uppmanar dig att skänka ett litet belopp men kan ibland bli upprörd över att du kanske skänker för lite. Sen ska du skriva upp ditt namn på pappret. Sådana här och liknande berättelser har TTELA tagit del av flera gånger under sommaren.

– Det rör sig om olika typer av bedrägeri. Allt från att personerna säger att de har någon form av funktionsnedsättning till att de ställer upp en container där man kan lämna in kläder. Men det är alltid svårt att bevisa att personerna bryter mot lagen, säger Stefan Hallqvist som är bedrägerichef hos polisen i Vänersborg.

Bland annat föreningen hörselskadades riksförbund, HRF, har gått ut med information på sin hemsida, där de påpekar att de aldrig sysslar med den här typen av insamlingar.

Under sommarhalvåret är bluffinsamlingar extra vanliga. Och trots att det varje sommar rapporteras in flera fall av den här typen av händelser, står polisen handfallna.

– Bedragarna spelar på människors vilja att hjälpa till. Och om man vill bidra med sina pengar, tycker jag att man kan vända sig till andra typer organisationer, som är etablerade. För att vara säker på att pengarna kommer till det man har tänkt sig, säger Stefan Hallqvist.

Han säger också att det snarare rör sig om någon form av tiggeri än organiserad brottslighet.

– Tiggeri är lagligt i Sverige. Och det är ju inte olagligt i sig att uppmana någon att skriva sitt namn på ett papper. Och sen om privatpersoner väljer att skänka pengar, är det ju upp till dem. Sen är det ju olagligt att vilseleda folk, men det är som sagt ofta svårt att bevisa. Det är ungefär samma sak som att personer som sitter och tigger utanför matbutiker ofta har lappar där det står att de behöver mediciner till någon familjemedlem, det är klart att vi utgår från att det är sant. Då kan vi inte heller veta om personen som säger sig komma från någon typ av frivilligorganisation kanske visst samlar in pengar till exempelvis hörselskadade i att annat land.

Stefan Hallqvist påpekar också att människor som håller på med olika typer av tiggeri eller bedrägeri ofta är mycket fattiga och utsatta.

– Och jag är helt övertygad om att det inte går att lagstifta bort fattigdom.