Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Bohusläningen tipsar: Här är några av årets bästa reportage

Sol, bad och värme – och en massa sommarläsning. Bohusläningen har samlat ett urval av reportage från året som gått som passar perfekt att läsa nu under semestertiden.

Efter canceroperationen – Marlenes bästa tid är nu

Under 2020 tvingades hon operera bort båda brösten och genomgå 16 cellgiftsbehandlingar. Det tajmade fastighetsmäklaren Marlene Bodin Sjöberg med att göra sitt bästa år någonsin i karriären.

Biograferna som försvann från Uddevalla

6 000 biobesök per vecka i fem olika biografer. Uddevalla var en gång en levande biostad. Idag är de antingen rivna eller nedlagda och ny verksamhet har flyttat in. Andra lokaler står tomma.

Här möts förarna i streetrace på Uddevallas gator

På gator i Uddevalla och Trollhättan tävlar förare om att ha de snabbaste bilarna. Streetracingen är på framväxt igen och kombineras med stora bilträffar på köpcentrumsparkeringar. Bohusläningen följde med Autorace Trestad när både träff och tävling arrangerades.

Hjärtsjuke Joakim fick unik arbetsplats under pandemin

32-årige Joakim Olsson föddes med ett svårt hjärtfel och kan bli allvarligt sjuk av en vanlig förkylning. För att skydda honom mot covid-19 satsade arbetsgivaren miljonbelopp på att bygga om arbetsplatsen.

LSK-profilen sadlade om – blev bonde på heltid

Efter sju säsonger i Ljungskile sadlade Jakob Olsson om. Som 28-åring lämnade han fotbollen för att satsa helt och fullt på livet som bonde.

Efter 20 år av ”skandal-tv” – nu kan storhetstiden vara över

Efter 20 år av skandaler i reality-tv satte tittare och deltagare ner foten. En man har polisanmälts efter misstänkta sexövergrepp i årets säsong av Paradise hotel och nu delar tidigare deltagare med sig av sina berättelser – om övergrepp som förekommit i många år. Produktioner stoppas och frågan är om tv-genrens storhetstid är över.

Newkid har aldrig haft något annat val än musiken

Det blev inga statyetter på årets Grammisgala, men för Uddevallaartisten själv har han redan vunnit högsta vinsten. När Bohusläningen besöker Newkid i Stockholm berättar han om hur det är att vara i toppen av karriären, om sin allra största dröm och även om sin hemliga plan för att få tillbringa mer tid i Uddevalla.

Husbygge med kärlek för återbruk med historia

Återbruk är ledord för Helena Lilliecreutz när hon renoverar hus, och hon gör allt från att leta efter gamla fina golv och mura skorstenar till att vara sin egen byggherre. 2020 fick hon Uddevallas byggnadsvårdspris för sitt hus på Lyckorna.

Anna och Linnéa lämnade stan – för drömmen på landet

De kunde allt om fotboll och varandra, men väldigt lite om att totalrenovera ett hus från 1937. Nu börjar Anna Holmqvist och Linnéa Kogsta se resultatet av allt arbete i sin nya, havsnära hemmaplan i Bokenäs. Det är här de vill bo, leva och se framtida fotbollsspelare växa upp.

Många flyttar till Brodalen för att klättra

Brodalen i Lysekil lockar med några av Sveriges bästa klippor för klippklättring – så bra att både klätterturister och nyinflyttade ökar i antal. Under de senaste åren har det ”verkligen exploderat”.

Kommunen sålde ridfarlig häst – försäljare undanhöll intyg

När Sofia Freiholtz fick chansen att köpa hästen Blackie från Uddevalla kommun trodde hon att hon äntligen hittat rätt till sin hästälskande nioåring Anton. Men hästen visade sig vara farlig att rida – och strax efter att Blackie kommit till familjen skadades sonen när han fick hästen över sig.

Mitt under hjärtstoppet: ”Jag blåser kärlek i pappa”

Eva Glimsand förlorade sin make mitt i natten i ett plötsligt hjärtstopp. Dagar efter hans begravning och mitt i sorgen föddes deras tredje barn.

Så jagas säl på västkusten – omdebatterad jakt ska skydda fisket

Varje år skjuts hundratals sälar i svenska vatten. Jakten är efterfrågad av yrkesfiskare, men omstridd, och all handel med sälprodukter strikt förbjuden. Bohusläningen följde med Sotenäs kommunjägare Martin Hahne på säljakt i havet utanför Smögen.

Från 1600-talet till i dag – så har sillen format Bohuslän

Sill, midsommar och Bohuslän – det var faktiskt sillen som byggde Bohuslän. Många tänker kanske på märken som Klädesholmen, Lysekils och Abba. Men det finns många lokala fiskhandlare som gör sina egna sillinläggningar. Här är historien om sillens Bohuslän.

Ilska och engagemang på nätet efter Wilma-rättegången

Tusentals människor har reagerat kraftigt på nätet efter hovrättsdomen i fallet Wilma Andersson. Upprörda känslor vädras i grupper på sociala medier, med ilska riktad såväl mot rättssystemet som den dömda mördaren.