Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att organisera sin bröllopsfest är inte helt enkelt men med en budget och ett tema kommer man långt enligt bröllopskoordinatorn Karolina Johansson. Bild: Anna Storm/ Inspo Event & PR

Bröllopsfesten ska spegla brudparet

Kostnaderna för ett bröllop skenar lätt i väg. Men med enkla medel kan du organisera en riktig brakfest utan att det behöver kosta skjortan. Enligt bröllopsplaneraren Karolina Johansson kommer man långt på en personlig fest med ett bra tema.

Bröllopskoordinatorn Karolina Johansson arbetar i Uddevalla men reser runt en hel del och hjälper brudpar som trevad med planeringen. Hon har samlat på sig flera års erfarenhet efter att ha tillbringat åtta år i England och ytterligare fem i Sverige.

– Det har blivit vanligare med brudpar som önskar en bröllopskoordinator i Sverige men svenskar gillar samtidigt att göra mycket själva, säger hon.

Hon beskriver att till skillnad från svenskarna är engelsmännen lite mer "all in", både när det kommer till catering, musikband och val av lokaler. Men något som är en hjälp för de flesta brudpar när det kommer till att organisera sin bröllopsfest är att planera i god tid.

– Desto tidigare du bokar, desto billigare blir det oftast, säger hon.

Karolina Johansson arbetar i dag på Inspo Event &PR i Uddevalla.. Bild: Anna Storm

Använd roliga teman

Enligt Karolina Johansson väljer allt fler par att lämna det traditionella firandet och göra festen mer personlig.

– Flera väljer exempelvis i dag att ha sina närmaste vänner på honnörsbordet snarare än mamma och pappa. Vissa väljer bort honnörsbordet helt och hållet, säger hon och fortsätter:

– När man gör festen personlig kan man se allt från Star Wars-tema till havstema. Det beror lite på var man är och hur paret vill ha det. Men att ha ett tema är viktigt och hjälper oftast planeringen väldigt mycket, säger hon.

Temafester med utklädnad som sträcker sig utanför det traditionella firandet bör nämnas i inbjudan. Hon poängterar även vikten av att sätta en budget och därefter försöka visualisera sin fest.

– Pengarna skenar lätt i väg. Har man satt en budget från start så blir det lättare att avgränsa sig om det behövs, säger hon.

Ha inte för stora blommor på borden då det kan skymma utsikten.. Bild: Anna Storm

De små detaljerna

För brudpar med en mindre budget finns lokaler som bygdegårdar att hyra. Här finns det oftast ett större utrymme för egen dekoration, vilket kan spara en del slantar.

– Ljus kan göra så mycket för stämningen. Även batteridrivna varianter. Det man bör tänka på är även att inte ha för stora blommor på bordet. Det hindrar utsikten över rummet och till bordsgrannen. Ta hellre långa och smala vaser, säger hon.

Finns det något som alla glömmer kring den här dagen?

– Att gå in sina skor! Obekväma skor kan förstöra en hel dag om du springer runt och haltar av skoskav, eller att de klämmer och kniper, skrattar hon och fortsätter:

– Men det man absolut viktigaste, som man inte får glömma, är att njuta av dagen. Omge dig med människor som kan hjälpa till - eller anlita en bröllopskoordinator - och försök att vara lite flexibel. Det gör inget om allt inte blir exakt som du hade tänkt dig.