Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Bröt mot rekommendationerna - skulle ha kontaktat utsatta barnet mer

Ett familjehemsplacerat barn våldtogs upprepade gånger under ett och ett halvt års tid. Socialtjänsten hade bara två enskilda samtal under perioden.

I kommunens egna utredning efter att ett familjehemsplacerat barn utsattas för flera grova övergrepp konstaterades att det inte begåtts några formella fel. Men det det framkom däremot att socialtjänsten borde haft fler enskilda samtal med barnet.

LÄS MER: Familjehemsplacerat barn våldtogs i flera år – IVO avslutar ärendet

Övergreppen mot barnet pågick mellan 2012 och 2015 både innan placeringen då mannen var kontaktperson till barnet och under tiden barnet var placerad hos paret. Mellan februari 2014 till och med augusti 2015, när barnet bodde hos paret hade Socialtjänsten enbart två enskilda samtal med barnet.

– I efterhand kan vi konstatera att det är för få, vilket vår utredning visar, säger socialchefen.

Förutom de två samtalen så finns ingen dokumentation över om samtal har erbjudits.

– Det finns riktlinjer och det är ju så att det som inte dokumenteras har inte hänt, men det kan vara så att barnet nekat samtal och då kan vi inte tvinga oss på.

Men ni vet alltså inte ens om barnet har erbjudits samtal?

– Nej, det finns ingen sådan dokumentation och framkommer inte i utredningen. Det är något vi konstaterat i utredningen att vi måste bli bättre på.

Fyra samtal per år

Enligt Socialstyrelsens allmänna råd så ska uppföljning av placerade barn göras under placeringstiden - med fyra enskilda samtal per år. Barnet bodde hos skolparet i drygt ett och ett halvt år - men hade bara två enskilda samtal med socialtjänsten.

– Eftersom det inte är dokumenterat så vet vi inte exakt hur det har varit, utan jag kan bara konstatera att två samtal är för lite, säger socialchefen.

Efter händelsen har kommunen infört rutiner för att bättre kontrollera att de har enskilda samtal med det barn som är familjehemsplacerat fyra gånger per år.

IVO har nu avslutat ärendet och det kommer inte vidtas några ytterligare åtgärder.

– Vi tar till oss den kritik de framfört om att vi inte utrett händelsen tillräckligt snabbt. Vi hade kunnat gjort det snabbare, men det var ett beslut vi tog då, för att inte förgå polisens utredning och för att inte heller döma ut den enskilde.