Bra väder – men snart snöar det igen

Om du gillar sol och klarblå himmel har Göteborgs-regionen just nu bäst väder i landet. Men det kan bli uppemot tio centimeter snö på måndagen i Västra Götaland.

ANNONS
|

Snökaos, med nedfallande träd, strömavbrott, inställda flygavgångar och stillastående kollektivtrafik, råder just nu runt om i Sverige. Såväl Blekinge som Stockholmsområdet är hårt drabbat av snöfall och ett lågtryck som nu rör sig åt norr, mot Västerbotten och Västernorrlands län.

I delar av Västra Götaland är det istället klart, kyligt och soligt på söndagen. Det fina vädret kan dock vara kortvarigt.

Regn och snö

– Under natten kan temperaturen sjunka ner till gott och väl minus fem grader. Nästa snöområde väntas dra in över Västsverige i morgon, måndag, mitt på dagen. Då stiger temperaturerna och det kan väntas blötsnö och blåst, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

ANNONS

SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning för snöfall i Västra Götaland samt Skagerack och Kattegatt, där det förväntas blåsa kuling, från måndag eftermiddag. Då förmodas uppemot 10 cm snö falla fram till tisdag morgon. Närmast kusten väntas nederbörden dock mest komma i form av regn.

Enligt SMHIs hemsida är det farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vara ute på Skagerack från måndag eftermiddag.

Växlande klart och mulet

Växlingar väntas sedan under hela veckan. Klart och kyligt väder med solchanser byts mot mildare temperaturer och nederbörd i form av både snö och regn. Redan på tisdag väntas det till exempel bli klart igen.

– Sedan drar ett nytt nederbördsområde, med regn, in under torsdagen, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS