Brand i Picassohuset – fastigheter fick utrymmas

Det började brinna i Picassohuset i Stenungsund på fredagseftermiddagen. Räddningstjänsten var på plats med sju enheter och fastigheter i närheten fick utrymmas.

ANNONS
|

Larmet om en brand kom vid 14.30-tiden på fredagseftermiddagen och räddningstjänsten larmades ut till Gärdesvägen i Stenungsund.

Det var initialt oklart exakt vad som börjat brinna.

– Jag vet inte så mycket mer än att det är en brand i någon form av affärslokal, säger Andreas Terner, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Området spärrades av

Räddningstjänsten var på plats med sju enheter och har påbörjat arbete. Bland annat fick byggnader utrymmas och platsen spärrades av.

– Det är en kraftig rökutveckling, säger Andreas Terner.

Det var i Picassohuset som branden uppstod. Enligt uppgifter från platsen kan branden ha börjat i elektronikutrustningen hos ett av företagen i huset.

ANNONS

– Det är lite oklart vilken butik det är som brinner. Det är flera butiker i fastigheten. Alla är utrymda nu, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson, en knapp timme efter larmet.

Mycket kraftig rök spred sig

Det finns enligt polisen inga uppgifter om att någon ska vara skadad. Enligt tidningens reporter på plats är himlen dock kolsvart över Picassohuset. Insatschefen fick mota bort personer från platsen på grund av röken, som ska ha varit mycket farlig.

Mitt i släckningsarbetet ska en privatperson som skulle lämna området ha råkat köra över brandslangen. Det fick till följd att vatten sprutade rakt upp i luften och hamnade på gatan.

Brandmännen ska dock ha lyckats fästa slangen igen och kunde fortsätta släckningsarbetet.

Vid 16.30 brann det fortfarande kraftigt i lokalerna och räddningstjänsten kämpade med att släcka.

Enligt vakthavande befäl var tio enheter plus ledningsenheter från flera olika förbund på plats i Stenungsund strax efter 17. Då trodde han att räddningsinsatsen skulle pågå i ett antal timmar till.

Vid 22.30-tiden började man avsluta arbetet på platsen.

– Det har gått bra. Vi har fått rätt bra kontroll på den nu. Man har börjat avveckla från platsen nu, men bevakning vid platsen kommer att fortsätta hela natten, säger Patrik Hedlund, larm och ledningsoperatör hos Räddningsregionen, vid 22-tiden.

ANNONS

Under fredagskvällen var orsaken till branden fortfarande oklar. En teknisk undersökning ska påbörjas när platsen har svalnat tillräckligt mycket.

ANNONS