Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Brand på ställverk i Vänersborg – stort strömavbrott

Under söndagsförmiddagen har det brunnit på ett ställverk i Vänersborg. Över 9400 personer drabbades därför av ett strömavbrott. Orsaken var kortslutning i en gammal spänningsmätare.

Vid klockan 09.51 utlöstes brandlarmet på ställverket vid Torpa. Räddningstjänsten kallades till platsen med tolv brandmän.

– Det är utomhus i isolatorer. Därför har vi en defensiv inställning till det när det är högspänning. Vattenfall är där och är behjälpliga. Men det är ingen spridningsrisk, säger Johan Ytterberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Till en början var ungefär 12 000 personer drabbade av strömavbrottet, men cirka 2 600 av dessa fick ganska snabbt tillbaka strömmen. 9 400 personer var drabbade av strömavbrottet en längre period. Ingen person ska ha skadats i branden.

– Mig veterligen är ingen skadad, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vid klockan 11.30 meddelade Vattenfall att branden var släckt. Kort därefter fick drabbade kunden tillbaka sin el.

– Det ska vara släckt och vi räknar med att kunna slå på strömmen inom kort, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Orsaken sägs vara en gammal spänningsmätare.

– Ja, man kallar det för en spänningsmätare. En liten teknisk burk som hade kortslutit. Då hade det det blivit en brand där med lågor och rökutveckling som följd. Men det var ganska begränsat, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Hur vanligt är det?

– Det är inte så vanligt. Men det kan hända då och då. Den här burken var tydligen ganska gammal, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfall kommer nu att byta ut den gamla spänningsmätaren, men enligt Petrovic Wågmark ska detta inte ha någon påverkan på elförsörjningen till kund.

Även polisen kom till platsen och har upprättat en anmälan utan misstanke om brott.