Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Räddningschefen Bernt Eriksson. Bild: Lasse Edwartz
Räddningschefen Bernt Eriksson. Bild: Lasse Edwartz

Brandmän i Bohuslän redo avbryta semestern

Brandmännen i Dalarna behöver hjälp. Därför är nu sexton brandmän och befäl från Mitt Bohuslän redo att rycka ut.
– Med tanke på semestertider har vi fått oväntat bra respons, säger räddningschefen Bernt Eriksson.

Skogsbränderna har spritt sig över landet och läget är akut på många håll. Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län. Därför har nu en förfrågan skickats från Dalarna till räddningstjänsten i Västra Götaland om förstärkning. Hos brandmännen i Mitt Bohuslän är sexton man nu redo att åka upp för att hjälpa till.

– De har slitit ut sig. De har jobbat länge nu och får inte kontroll på det. Och det är inte så konstigt då de är underbemannade, säger Bernt Eriksson.

LÄS MER: Bränder rasar runt om i Sverige

LÄS MER: Brandmän från Göteborg skickas till Dalarna

– Vi fick en efterfrågan om personal som kunde bryta semestern utan att påverka grundberedskapen i vår organisation. Med tanke på semestertider har vi fått oväntat bra respons. Så nu har vi sexton intresserade brandmän och befäl. Vi är inte speciellt välbemannade i grundläget så det är över förväntan.

Planen är att en enhet ska åka under måndagen.

– På måndag ska vi i Fyrbodal gemensamt leverera en styrka med ett befäl, fyra brandmän, en släckbil och en tankbil.

Om sexton brandmän åker härifrån, hur är säkerheten här då?

– Den är som Per Albin Hansson sa i början på andra världskriget, den är god. Vi tar ingenting av de beredskapslagda resurser vi har. Vi har skiftgång med personal i beredskap i tjänst på samtliga brandstationer enligt den bemanningsplan vi har.

– Vi har nu också en skogsbrandsreserv med lite extra personal som vi inte har i vanliga fall. Man behöver inte vara bekymrad, men däremot behöver man inte starta någon skogsbrand åt oss.

Just Bohuslän har varit förskonat från större gräsbränder. Närmaste större branden är i Färgelanda och där brinner det fortfarande. För Bohusläns del tror Bernt Eriksson att det bland annat beror på befolkningsmängd och lite tur.

LÄS MER: Stor räddningsinsats i Färgelanda – brinner fortfarande

– Det beror på duktiga medborgare som förstår att man inte ska skvätta fimpar i skogen och elda. Men sedan har vi haft lite tur. Vi hade en insats i Håby som kunde ha blivit större om det ville sig illa. Men vi har fått tidigare larm och vi kommer snabbt på plats. Alla bränder är små i början om man säger så, säger han och fortsätter:

– Om det är en skogsbrand i Norrland exempelvis då blixten slår ner. Det kanske inte bor några i området och det finns varken någon från luften eller marken som iakttar det. Det handlar om att larma snabbt så elden inte får spridning. Så jag tror det snarare är det här geografiska avståndet. Ju länge norrut du kommer desto mindre invånare per kvadratkilometer. Men det är spekulation. Man ska hellre ringa SOS en gång för mycket än en gång för lite.

LÄS MER: Skogsbrand i Munkedal - röken påverkar tågen