Nu på våren är det vanligt att många eldar på sina gräsmattor.
Nu på våren är det vanligt att många eldar på sina gräsmattor.

Brandrisken i Uddevalla

Nu när våren är runt hörnet är det många som eldar gräs hemma på sina gräsmattor. Något som aldrig är helt riskfritt. Men just nu finns det ingen överhängande brandrisk i Uddevalla.

ANNONS
|

Gräseldning är en återkommande sysselsättning för många varje vår och efter den torra sommaren och eldningsförbudet som följde kanske folk är mer försiktiga i år. Men enligt Hans-Erik Oskarsson, jourhavande befäl på räddningstjänsten på Mitt Bohuslän finns det än så länge ingen överhängande brandrisk i Bohuslän.

– Det är ingenting som vi börjat kolla på än, men för tillfället råder det inget eldningsförbud i Uddevalla, säger Hans-Erik Oskarsson.

Men som alltid när man eldar finns det vissa saker man ska ha i åtanke. En dum idé är till exempel att elda efter mörkrets inbrott. Det är synd att göra så att grannen blir orolig och ringer räddningstjänsten i onödan. Och på tal om grannar. Det gäller att hålla koll på dem. Det är nämligen inte tillåtet att störa grannarna med sin eldning.

ANNONS

Sen finns ju såklart de gamla vanliga tipsen. Elda inte när det blåser. Ha alltid uppsikt över elden. Elda helst i en tunna, det hindrar elden från att sprida sig. Allra helst ska du köra ditt restavfall till tippen och låta dem ta hand om det där.

– Det yttersta ansvaret ligger ändå hos den som håller i tändstickan och tänder elden. Elda försiktigt och se till att din eld är ordentligt släckt när du lämnar den, avslutar Hans-Erik Oskarsson.

ANNONS