Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Man vill inte bli opererad i en gammal operationssal", säger Lars Ahgnell om de nya lokalerna. Från vänster: Jenny Antonsson, Malin Lind samt Lars Ahngnell. Foto: Stefan Bennhage

BUP flyttar på grund av säkerhetsbrister

Sedan 1977 har barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) legat i Vänersborg, nu flyttar de sin verksamhet till Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL).

BUP-mottagningen har länge haft problem med sina lokaler på Vänerviken. Problemen har gällt både lokalernas tillgänglighet. Dessutom har verksamheten dragits med arbetsmiljöproblem.

– Det var inte realistiskt att ligga kvar eftersom miljön inte var säker, säger Lars Ahgnell, verksamhetschef vid barnpsykiatrin. Enligt honom finns det stora samordningsvinster med att ha lokalerna på sjukhusområdet, eftersom de kommer närmare barn- och ungdomsvården samt övrig verksamhet.

– Förut kunde vi bli tvungna att skicka en patient i en bil mitt i natten, säger Jenny Antonsson, sektionsledare och sjuksköterska.

De gamla lokalerna var dessutom slitna och uppfyllde inte dagens krav för psykiatrisk vård. I det nya barack liknande lokalerna kommer verksamheten vara förlagd tills psykiatrihuset på NÄL står klart, om fyra år. Enligt Lars Ahgnell rymmer den grå paviljongen allt som behövs för att kunna ge trygg psykiatrisk omvårdnad. Korridorsgolvet är brett, tanken är att patienterna inte ska känna sig trängda. Det finns bland annat ett motionsrum och ett vilorum samt en stor matsal. Hit kommer barn och ungdomar från cirka 12 år upp till 18 år.

Jenny Antonsson och Malin Lind, avdelningschef och sjuksköterska är nöjda med de nya lokalerna.

– Det är både nytt, fint och fräsch, säger Malin Lind och ler.

Läs också: Patienter drabbar - "hälsoproblem"

Läs också: BUP slår larm - akut personalbrist