Brister i rutinerna att skicka prover resulterade i vårdskada
Brister i rutinerna att skicka prover resulterade i vårdskada Bild: Stefan Bennhage

Cancerprover blev kraftigt fördröjda

Personalbrist och rutiner som inte fungerade. Så förklarar sjukvården hur en patients viktiga cancerprover från Norra Älvsborgs sjukhus blev kraftigt fördröjda förra sommaren. Fördröjda så kraftigt att patientens återstående livslängd kan ha påverkats. Med anledning av händelsen gör sjukhuset en Lex- Maria anmälan till Ivo.

ANNONS
LocationUddevalla||

Provet som tagits på patienten hade först granskats av en patolog, en specialistläkare som specialiserar sig på diagnostik, på Näl. Då kunde det konstateras att patienten hade lungcancer. Men efter det ska cellprover skickas till Sahlgrenska för att bestämma vilken typ av cancer patienten har. Detta missades så att proverna skickades senare än de skulle ha gjort enligt riktlinjerna.

– I grunden var det så att vi hade stora bekymmer med fördröjda patologprover förra sommaren. säger Magnus Söderbergh chefsläkare för NU-sjukvården.

Han säger att när det är långa köer måste man göra en prioritering om vilka prover som är mest akuta, och patienten, vars prover anmälan berör, bedömdes ha lägre prioritet.

ANNONS

Tid kan vara avgörande

För att kunna få så bra effekt av behandlingen som möjligt är det viktigt att den sätts in tidigt. Svaret på proverna som bestämmer vilken sorts tumör det är avgör vilken sorts behandling man kan ge.

– Ju längre man väntar desto större risk är det att man inte får den effekt man önskar. Det här tog alldeles för lång tid, och bedömningen är att det kan ha påverkat patientens återstående livslängd, säger Magnus Söderbergh.

Peter Brodin, verksamhetschef på patologi och laboratoriemedicin förklarar det inträffade:

– Generellt hade vi stora brister på patologer förra sommaren, det var sommartid och färre patologer i tjänst. Samtidigt hade vi ett problem med rutinerna kring att skicka proverna till Sahlgrenska för molekylärgenetisk analys, säger Peter Brodin, och tillägger:

– Nu har patologen ändrat arbetssätt och rekryterat ny personal och därmed minskat köerna. Patologen har även tryckt på rutinerna för att få iväg proverna och därmed minska risken att det händer igen, Säger Peter Brodin.

Med anledning av det inträffade bedömde Magnus Söderbergh att det fanns anledning att göra en Lex Maria anmälan. Händelsen är nu utredd och berörda enheter ska nu gå igenom den för att se vad som kan förebyggas för att det inte ska inträffa igen.

ANNONS

En patient drabbades av händelsen.

ANNONS