Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronafallen ökar med 34 procent i Västra Götaland

Samtidigt som restriktionslättnaderna är två veckor bort fortsätter covid-19-fallen att öka. I Västra Götaland konstaterades 1 843 fall förra veckan, vilket är en ökning med 34 procent mot veckan innan.

Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen har räknat med en fortsatt ökad smittspridning under hösten. Hittills ser de ut att ha rätt.

I Västra Götaland har antalet covid-19-fall nu ökat nio veckor i rad, och efter att ökningen ha varit mindre mellan de två föregående veckorna så var förändringen tydligare till vecka 36. Förra veckan konstaterades nämligen 1 843 fall i regionen.

En tredjedel är 10–19 år gamla

I statistiken är det, enligt regionen, tydligt att unga ligger bakom en betydande del av smittspridningen just nu. En tredjedel av de konstaterade fallen finns i åldersgruppen 10–19 år.

– Pandemin är inte över, den pågår för fullt. Smittspridningen ökar och främst bland de yngre. Det gäller fortfarande att vi måste hålla avstånd till varandra, vi måste vara försiktiga när vi umgås. Och framför allt – alla som kan vaccinera sig måste se till att göra det. Vänta inte. Det bästa tillfället är nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Avstannad ökning för sjukvården

Trycket på sjukvården har emellertid inte ökat i den takt som man såg för några veckor sedan. 63 inneliggande covid-19-patienter, varav 10 inom intensivvården, innebär dock fortsatt en extra belastning menar tf. hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

– Ju fler som blir sjuka desto större blir påverkan på andra vårdbehov som måste prioriteras ned, säger han i pressmeddelandet.