Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brinkåsen i Vänersborg har drabbats av coronaviruset. Smittan har hittats bland både patienter och personal.  Bild: Stefan Bennhage
Brinkåsen i Vänersborg har drabbats av coronaviruset. Smittan har hittats bland både patienter och personal. Bild: Stefan Bennhage

Coronasmitta inne på rättspsyk

Coronaviruset ha kommit in på den rättspsykiatriska anläggningen Brinkåsen utanför Vänersborg. En patient och två ur personalen har konstaterats smittade. Nu pågår smittspårningen.

Brinkåsen sorterar under NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska verksamhet. Anläggningen har 82 vårdplatser, de allra flesta inom rättspsykiatrin. Nu har alltså coronaviruset tagit sig in på trots att åtgärder för att förhindra detta har genomförts.

– En patient på Brinkåsen har symtom på covid-19 och har testats positivt. Vi har satt igång en smittspårning, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef.

Den smittade personen vårdas nu isolerad från övriga patienter på anläggningen.

Även två personer som jobbar på Brinkåsen har konstaterats smittade och de är nu hemma.

– Vi har testat ännu fler men de har varit negativa, säger Niklas Claesson.

Ingen av de smittade är allvarligt sjuka.

– Det här är personer som inte rör sig ute i samhället så det är högst sannolikt att patienten har blivit smittad inne på anläggningen, säger Niklas Claesson.

Troligen har viruset har kommit in via personalen eller andra personer som besöker Brinkåsen i tjänsten.

Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson , kommunikatör NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Ställs inför speciella problem

Rättspsykiatrin ställs inför väldigt speciella problem när smittan nu har kommit in. Målet med vården är att förbättra patientens psykiska hälsa så personen kan leva ett fungerande liv utan att återfalla brottslighet.

– Social samvaro och mänsklig närhet är ett viktigt inslag i den rättspsykiatriska vården. Därför uppstår särskilda utmaningar när vi ska vårda våra patienter samtidigt som hänsyn måste tas till exempelvis social distansering, säger Viktoria Skeie, tillförordnad verksamhetschef för vuxenpsykiatri i NU-sjukvården, i ett skriftligt uttalande.

Totalt i hela Västra Götalandsregionen vårdades på tisdagen 312 patienter på sjukhus med covid-19. Av dem var 73 på intensivvårdsavdelning.

52 patienter vårdas för covid-19 inom NU-sjukvården, vilket har varit det genomsnittliga antalet den senaste tiden. Av patienterna var fem på intensivvårdsavdelningen, och det är två färre än på måndagen.

Niklas Claesson vill inte dra några långtgående slutsatser kring minskningen.

– Om det håller sig på en lägre nivå får vi se längre fram, säger han.

Antal slutenvårdade patienter

NU-sjukvården:

52 personer varav 5 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

148 personer varav 43 på IVA

Sjukhusen i Väster:

30 personer varav 6 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

36 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

46 personer varav 9 på IVA

Källa: VGR Data och analys