Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Hult (S) är ordförande för omsorgsnämnden i Trollhättans stad. Bild: Lasse Edwartz
Lena Hult (S) är ordförande för omsorgsnämnden i Trollhättans stad. Bild: Lasse Edwartz

Coronasmitta på äldreboende

En person boende på ett äldreboende i Trollhättan har bekräftats smittad av covid-19. Personen vårdas nu av personal på boendet och anhöriga kontaktas.

Flera personer som bor inom äldreomsorgen i Trollhättan har testats för coronaviruset i veckan och på lördagen kom det första bekräftade fallet av sjukdomen covid-19. Övriga som testas för viruset är inte smittade.

– Vi vet inte hur personen blev smittad men det är många personer i omlopp, både personal, boende och anhöriga, säger Jane Johansson, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Trollhättans stad.

"Basala hygienrutiner"

Anhöriga till samtliga på det aktuella boendet kommer att kontaktas. Kommunen har även kontakt med Smittskyddet i Västra Götaland och arbetar för att förhindra smittspridning.

– Det är basala hygienrutiner som gäller, samma som för vanlig influensa. All personal är välinformerad och väldigt ansvarstagande i detta. Vi har nu fullt fokus på att vårda personen som har drabbats och skydda övriga boende, säger Jane Johansson.

Att införa ett besöksförbud på alla äldreboenden inom Trollhättans stad är dock inte aktuellt.

– Vi följer den lagstiftning som gäller. Det här är äldre personer med egna lägenheter och hyreskontrakt. Vi uppmanar de boende att stanna inne i sin egen bostad, sätter upp skyltar och vädjar till människors egenansvar att inte komma på besök när man har förkylningssymptom, säger Jane Johansson.

Vårdas på boendet

Den smittade personen vårdas på boendet, efter beslut av behandlande läkare.

– Men det kan ju komma att ändras. Den frågan får Smittskyddet avgöra, säger Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnämnden i Trollhättan.

Om personal som vårdat den coronasmittade personen och även andra boende på hemmet ska sättas i karantän kan inte Lena Hult svara på i nuläget.

– Den frågan avgör också smittskyddsläkarna.

"Fruktansvärt"

Ett barn till en av de som bor på det aktuella äldreboendet berättar att denne fått ett samtal om situationen under lördagen.

– Det är fruktansvärt. Det är inte på min mammas avdelning men jag vet ju att personalen springer emellan avdelningarna på kvällarna. Mamma är helt beroende av de som hjälper henne.

Den anhöriga låter uppgiven över att smittan nu nått äldreboendet.

– Jag är helt ställd, det är så himla onödigt. Det är inget personligt mot någon och personalen är helt underbara, men nu är smittan där.

Hur tänker ni med personal som går mellan olika avdelningar exempelvis på kvällar?

– Vi försöker arbeta med att begränsa smittan. Sen är det så att använder man basala hygienrutiner så smittar personalen inte mellan de boende, om den inte är sjuk själv, säger Jane Johansson.

Efter beskedet om smittan råder nu intagningsstopp på det aktuella boendet.

Jourhavande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, låter via regionens presstjänst, hälsa att enskilda fall inte kommenteras.