Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Coronaspridningen ökar – VGR håller presskonferens

Smittspridningen av covid-19 ökar i samhället, särskilt genom arbetsplatser och fester. Samtidigt är trängseln i kollektivtrafiken på vissa håll påtaglig. Under en pressträff varnade VGR för att antalet coronafall ökar i regionen.
– Var och en måste se till att följa de råd och saker som redan är på plats, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Från att ha nått rekordlåga nivåer, ökar smittspridningen i Sverige igen. I Västra Götalandsregionen har hittills inte samma snabba ökning synts, som i exempelvis Stockholm och Uppsala, men negativa tendenser kan anas.

Förra helgen mer än fördubblades antalet coronapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Dessutom ökar antalet fall av covid-19 i regionen, bland annat bland grundskoleelever.

Mellan vecka 41 och 42 gick antalet bekräftade fall upp med 170 stycken.

– Med all sannolikhet kommer vi öka ytterligare när denna vecka är klar, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Den oroande tendensen fick honom att sätta ner foten under presskonferensen.

– Vi måste få utvecklingen att vända och minska smittspridningen. Annars kan det snabbt dra iväg. Vi har gjort det tidigare och kan göra det igen, men det förutsätter att alla skärper till sig.

Här smittas västsvensken

Smittskyddsläkaren berättade att man numera identifierar många smittotillfällen. Det rör sig om arbetsplatser, ett par skolor, fester och inom idrotten.

– Där människor träffas helt enkelt, säger Thomas Wahlberg.

Familjerelationer står för en tredjedel av smittotillfällena och under onsdagen infördes också möjligheten till familjekarantän.

LÄS MER: Nu råder familjekarantän i Västra Götaland

Thomas Wahlberg underströk att det inte finns något behov av skärpta råd eller restriktioner, utan att det skulle räcka om alla följde de som redan finns.

Västtrafiks vd Lars Backström medverkade också på presskonferensen. Han återkom till uppmaningen om att välja cykel eller fötterna, i stället för kollektivtrafiken, för de som kan. Därför vädjade han också till regionens trafikkontor om att underhålla sina cykelbanor.

– Så att den stora andel som tar sig till jobbet eller andra aktiviteter på cykel kan fortsätta göra det, och lämna plats åt de som faktiskt måste åka med oss, sa han.

LÄS MER: Så många västsvenska elever har fått corona sedan skolstarten

Fyra månader utan presskonferenser

Under våren blev regionens presskonferenser ett stående inslag, vecka efter vecka. Men samtidigt som vårdbehovet började minska, liksom smittspridningen, tog Västra Götalandsregionen ett uppehåll på obestämd tid.

Vid 15.30 på torsdagseftermiddagen stod återigen Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör samt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, framför kamerorna i Regionens hus. Över fyra månader sedan senast. Även Västtrafiks vd Lars Backström medverkade.

Se hela presskonferensen nedan:

LÄS MER: Fördubbling av antalet coronapatienter på Sahlgrenska

LÄS MER: Därför kan du ha antikroppar – utan att veta om det

LÄS MER: Så här ska 70-plussare leva nu - särskilda råden slopas