Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, uppmanar allmänheten till fortsatt disciplin för att förhinda större utbrott av coronaviruset Bild: Lasse Edwartz
Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, uppmanar allmänheten till fortsatt disciplin för att förhinda större utbrott av coronaviruset Bild: Lasse Edwartz

Coronatalet sjunker igen: ”Släpp inte garden”

Endast sju patienter med covid-19-diagnos vårdas just nu inom NU-sjukvården. Ingen av dem befinner sig på Iva. Men det är inte läge att släppa garden, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.

Coronaläget inom NU-sjukvården har varit stabilt under nästan hela sommaren. Sakta men säkert sjunker antalet patienter som får vård på sjukhusen och delar av personalen har kunnat gå på efterlängtad semester.

Anders Kullbratt säger att situationen liknar en vanlig sommar, trots att så absolut inte är fallet.

– Just nu har vi en hyfsad balans. Varje dag försöker vi balansera mellan olika avdelningar och för det mesta går det bra, även om det på vissa platser finns både vårdplatsbrister och personalbrist.

– Men hittills har vi lyckats rodda sommaren tack vare våra otroligt hängivna medarbetare och chefer, säger han.

”Nu gäller det att vara vaksamma”

Men den biträdande sjukhusdirektören kan inte understryka nog att det kan vända snabbt om befolkningen börjar tro att situationen är över. Han oroar sig över rapporterna om att personer samlar sig på kusten trots rådande pandemi.

– Nu gäller det att vara vaksamma, speciellt när det nu kommer några riktigt sköna varma dagar. Min vädjan till alla är att ha fortsatt disciplin, orka håll på distansen och håll god handhygien, säger han.

För honom är det ingen tvekan att sjukhusen kommer få fortsätta vårda coronapatienter under hela hösten oavsett hur bra befolkningen sköter distanseringen.

Besöksförbud kommer fortsätta gälla

Men planeringen med att kunna återgå till planerad vård den 1 oktober är direkt avhängig av den kollektiva medvetenheten.

– Då vill vi ha igång våra mottagningar i full kraft och utföra de operationer som fått skjutas på när vi har behandlat covid-patienter. Men när vi kommer igång kommer fortfarande besöksförbud att gälla, säger Anders Kullbratt.

Han nämner vikten av att patienter inte tar mig sig närstående eller vänner för att ha som sällskap till sjukhusen. Endast om det finns speciella skäl är det tillåtet att ta med sig någon till sjukhusen.

Coronaläget

NU-sjukvården:

7 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska:

34 personer varav 5 på IVA

Sjukhusen i Väster:

7 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

7 personer varav 1 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

7 personer varav 2 på IVA

Källa: VGR Data och analys