Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför står ett piano på Centralstationen i Göteborg

Om du har passerat Göteborgs centralstation den senaste tiden har du kanske noterat ett nytt inslag i inredningen – ett stort piano i en av gångarna. Då kanske du också har fått ta del av en av många spontankonserter som hållits där i veckan.
– Det är väldigt uppskattat, säger Lill Tinnerholm på Jernhusen.

Vid lunchtid är stationen full med människor på väg till perrongerna eller ut mot staden. Plötsligt bryter pianospel igenom bruset. Det är Patrick Holming som spelar en stundtals vemodig melodi på det gamla pianot. När musiken tystnar kommer han ur sin trans och överraskas av applåder från personer som stannat till för att lyssna.

– Det var på ren impuls jag satte mig här. Jag såg att någon annan spelade tidigare och tänkte att jag också skulle spela lite. Jag hoppades att folk skulle stanna till och lyssna, säger Patrick Holming som har jobbat som pianolärare på universitetet i Bangkok och är nyss hemkommen till Sverige.

Pianot har stått i stationshuset i en veckas tid och det är fritt fram för vem som helst att spela. Det är Jernhusen som äger och förvaltar stationshuset som har placerat pianot där.

– Vi tillhandahåller grundläggande saker på stationen så att kunder ska kunna göra ärenden och eller ta en fika på vägen. Men vi vill tänka lite mer på det här med trivsel. Det var så vi bestämde oss för att ställa ut ett piano, säger Lill Tinnerholm, ekonomisk förvaltare på Jernhusen.

Skapar gemenskap

Inspirationen hämtade man från andra platser i Europa.

– Det visar sig att musik skapar en känsla av trygghet och gemenskap på platser med högt tempo och där mycket människor rör sig. Folk stannar upp lite på väg till jobbet, tempot går ner och man mår bättre.

Pianot är från mitten av 1800-talet och inköpt på en köp- och säljsajt.

– Jag vet inte om den har någon spännande historia också. Men för oss var det viktigt att det skulle vara gammalt så att det matchar interiören i vårt vackra stationshus.

Hur har reaktionerna varit hittills?

– Bara positiva. Det har varit fantastiska talanger som har spelat.