Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter de senaste dagarnas grådis och dimma väntas helgen bli solig. Bild: Lasse Edwartz, Magnus Hjalmarson Neideman

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Då lättar dimman

De senaste dagarna har Bohuslän drabbats av tjock dimma. Det har knappt gått att se asfalten framför sig på väg till jobbet. Men snart lättar den och det blir soligt och klart.

Meteorologen Ingrid Eronn vid Foreca förklarar att anledningen till den oerhörda dimman beror på att det har kommit in varm luft samtidigt som havet fortfarande är väldigt kallt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– När det varma möter det kalla uppstår dimma, säger Ingrid Eronn.

Det är främst på morgonen dimman ligger som ett tjockt täcke över hustaken men den försvinner allt eftersom under dagens lopp. Dimman har även drabbat stora delar av Västra Götaland. Bohuslän kommer få stå ut med en del dimma kommande natt, som håller i sig till fredag morgon. Sedan förväntas den successivt försvinna lagom till helgen.

– Dimman håller på att luckras upp med hjälp av solen som samtidigt torkar och värmer marken, säger Ingrid Eronn.

Mellan 15 och 20 grader varmt

Fredag och lördag blir det soligt och klart i området och det för med sig en känsla av tidig sommar. Ingrid Eronn förklarar att tack vare varmluft som kommit upp ifrån kontinenten kommer temperaturerna ligga mellan behagliga 15 och 20 grader. Det soliga vädret blir däremot inte särskilt långvarigt.

– På söndag blir det till en början varmfront, vilket innebär att det kommer att bildas mycket moln. Samtidigt kommer det att vara en lätt-västlig vind från havet som sänker temperaturerna, säger Ingrid Eronn.

Passa på att njut av det härliga vädret för redan på söndag vänder det. Bohuslän kan då vänta sig 10 till 15 grader. Det här något ostadiga väder, beräknas vara ihållande ett bra tag framåt. Det blir alltså en kortvarig värme den här gången och man hinner bara ta fram sommarkänslorna för att sedan packa ner dem igen.

"Vi blir lite utsatta av att bo nära det kalla havet"

Vi inleder nästa vecka med ett något ostadigt väder som innebär molnighet och kallare temperaturer som fortsätter att ligga mellan 10 och 15 grader. Ingrid Eronn förklarar att vårat väder påverkas mycket av havet.

– Vi blir lite utsatta av att bo nära det kalla havet. Det både för med sig kallare temperaturer och kan framkalla molnighet, säger Ingrid Eronn.

Bor man däremot inåt landet är områdena mer skyddade av till exempel träd. Det finns inte heller hav på nära håll som kyler ner som det gör i Bohuslän. Enligt Ingrid Eronn tenderar därför solen att värma marken lättare.

– I Östra Götaland har vädret varit soligt och temperaturerna har legat på 22 och 23 grader de närmsta dagarna, säger Ingrid Eronn.

När sommaren slår till i Bohuslän på riktigt får vi dock avvakta och se.