Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eftersläpningen gör det svårt att veta hur stora dödstalen i covid-19 är just nu. ”Det är jättesvårt att sia om”, säger Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Eftersläpningen gör det svårt att veta hur stora dödstalen i covid-19 är just nu. ”Det är jättesvårt att sia om”, säger Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dödstalen i corona närmar sig vårens nivå i Västra Götaland

Antalet avlidna i covid-19 har ökat snabbt i Västra Götaland de senaste veckorna. Då smittan sprids även bland äldre, och på äldreboenden, kan trenden komma att fortsätta.
– Det är alldeles för många dödsfall, tyvärr, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Hittills under pandemin har 1 055 personer i Västra Götaland rapporterats avlidna i covid-19. I takt med att smittspridningen minskade under sommaren minskade också dödstalen, men de senaste veckorna har ökningen varit snabb.

Från det att ett dödsfall i covid-19 rapporterades i regionen under vecka 42, i mitten av oktober, har talen blivit större. Under vecka 48 har det hittills registrerats 57 dödsfall i sjukdomen, vilket är det högsta talet sedan maj.

– Det är inte uppe i de allra högsta siffrorna som vi hade vi våras. Men absolut ser man att det är alldeles för många dödsfall, tyvärr, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Covid-döden har ökat för varje vecka

Under förra veckan, vecka 49, är statistiken ännu inte komplett. Det finns en eftersläpning som gör att dödsfallen kan rapporteras in några veckor senare.

Men trenden för de senaste veckorna är tydlig; antalet ökar för varje vecka. Det innebär att vårens högsta nivå närmar sig. Då avled 75 personer eller fler per vecka, under fyra veckors tid.

– I och med att vi också har haft fler fall bland många äldre, på äldreboenden och så vidare, är det tyvärr så att vi kan få in fler dödsfall.

”En väldigt oviss tid”

Hur stora dödstalen är just nu vill Thomas Wahlberg inte spekulera kring, annat än att de senaste talen lär bli högre. Den framtida utvecklingen är dessutom osäker.

– Det är en väldigt oviss tid nu kommande veckor. Vi vet inte riktigt åt vilket håll någonting går nu känns det som.