Döms för vansinnesfärd på E6 – bilar fick tvärnita för att inte krocka

Mannen i 20-årsåldern ska ha kört i sådan fart genom vägarbetsområdet på E6 så att vägkonerna rök. För att inte krocka med honom fick flera andra bilister göra hastiga undanmanövrar eller tvärnita på motorvägen Nu döms mannen för vansinnesfärden som påbörjades i Stenungsund och sedan gick vidare norrut mot Uddevalla.

ANNONS

Det var en oktoberkväll förra året som en polispatrull fick span på ekipaget när mannen körde genom Stenungsund. När de signalerade åt honom att stanna ska han i stället ha trampat gasen i botten och sedan fortsatt färden norrut på E6, stundom i över 220 kilometer i timmen.

Kommen till sträckan Ödsmålsbron-Ljungskile, där det vid tillfället pågick ett vägarbete och södergående trafik styrts över i norrgående körfält, fortsatte mannen att köra i upp mot 200 kilometer i timmen. Han ska dessutom där ha gjort ett flertal förbjudna omkörningar och då krockat med flera vägkoner som flög runt hans bil.

Polisjakt med helikopter

Först i höjd med Lerbomotet, strax söder om Uddevalla, ska polis till slut ha fått stopp på vansinnesfärden. Detta efter att de jagat honom med både bil och helikopter, samt lagt ut en spikmatta, som han först väjt för men därefter stannat.

ANNONS

Nu döms mannen i Uddevalla tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning, då han dessutom körde utan giltigt körkort.

Mannen döms även för ytterligare två fall av grov olovlig körning under förra året. Dels i Hindås, dels i Kungälv där han samma dag som han stoppades av polis först ska ha stulit en bil, i vilken även en batong sedan påträffades.

Döms till skyddstillsyn

Normalstraffvärdet för det begångna gärningarna – som utöver trafikförseelserna rymmer tillgrepp av fortskaffningsmedel och brott mot knivlagen – bedöms enligt tingsrätten motsvara ungefär två månaders fängelse. Men med hänsyn till de uppgifter som framkommit under utredningen, dels om mannens tidigare dåliga mående, dels den positiva förändring som nu trots allt skett i hans liv och att han tidigare inte dömts till någon strängare påföljd än böter, nöjer man sig nu med skyddstillsyn.

Detta eftersom det finns anledning att anta att skyddstillsyn kan bidra till att mannen avhåller sig från fortsatt brottslighet, skriver tingsrätten i sitt domslut.

ANNONS