Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens toppnyheter

Ett urval av nyheterna från måndagen 14 september 2020.

Tre aktivister från miljöorganisationen Greenpeace klättrade upp i Preemraffs kranar på söndagen och hindrade avlastning från ett fartyg. Polisens insatsstyrka kallades in för att gripa aktivisterna eftersom Preemraff är ett skyddsobjekt.

– Jag har precis tagit beslut om att försätta samtliga på fri fot. Brottsmisstankarna finns kvar, men det finns inga skäl för något fortsatt frihetsberövande, säger åklagaren Malin Melin.

LÄS MER: Aktivister frisläppta efter förhör – riskerar fängelse

Sedan skolstarten stannar många hemma med misstänkt coronasmitta. Smittskyddsläkaren befarar en ny smittovåg – men varnar nu för viruset som sprids i skuggan av corona.

– Vi har fått många svar på rhinovirus den sista tiden. Det brukar alltid vara det som kommer på hösten och är det som fått många skolbarn att vara hemma sjuka i höst. Men mitt i det kan det finnas coronafall, för det har en förrädiskt lik symptombild, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

LÄS MER: Här är viruset som misstas för corona

Tanums kommun gjorde fel när man skrotade det rumänska parets bil, trots att det var känt att bilen också fungerade som bostad. Det visar den juridiska utredning som beställdes av kommunen.

– Det är mycket olyckligt att det blivit så här och vi ser nu över våra rutiner. Vi ber om ursäkt för vårt agerande gentemot fordonsägaren, säger Sten-Anders Olsson, teknisk chef vid Tanums kommun.

LÄS MER: ”Det är mycket olyckligt att det blivit så här”