Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IT-direktör Anders Thoursie på åklagarmyndigheten.

Datahaveri för åklagarna – risk för att häktade blir släppta

Åklagarmyndighetens datorer står, sedan två dygn tillbaka, stilla i hela Sverige. Det riskerar att påverka rättegångar och häktningsförhandlingar.
– Det här ställer förstås till bekymmer, säger Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare i Göteborg.

Det var i måndags som myndighetens ärendehanteringssystem brakade ihop. Det innebär att merparten av alla handlingar i aktuella ärenden nu är låsta.

Det handlar om förundersökningar, stämningsansökningar, utdrag från häktningar, beslut om anhållanden och begäran om offentliga försvarare.

Driftsstopp i Cåbra

– Vi har ett driftsstopp i systemet som kallas Cåbra. Och det är klart att det påverkar det dagliga arbetet. Våra övriga it-system fungerar, konstaterar IT-direktör Anders Thoursie.

Han tillägger:

– Vi vet var problemet ligger. För tillfället har vi dock ingen lösning.

På åklagarkammaren i Uddevalla vill man berätta hur haveriet påverkar verksamheten.

– Nej, det är inget som vi kommenterar utåt till media på grund av säkerhetsskäl, säger Eva Johnsson, vice chefsåklagare.

"Återgått till manuell hantering"

På Göteborgs åklagarkammare berättar man däremot att irritationen är stor över situationen och att problemet skapar merjobb samt risker.

– Vi kan komma åt listorna för tidsfristerna när det gäller frihetsberövade, genom en krisuppkoppling. Detta är något vi prioriterar. Det finns en oro för att vi ska missa något, men jag upplever samtidigt att vi har kontroll över situationen, betonar Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare.

Enligt uppgift till GP skulle personer som är misstänkta för grova brott exempelvis kunna bli släppta. Detta beroende på att åklagare med många frihetsberövade inte har koll på exakt när tidpunkter för anhållanden och häktningar löper ut.

– Vi har fått återgå till manuell hantering. Allt tar längre tid än det normalt sett gör, summerar Esbo.