Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Delar av torn på Bohus fästning har rasat

Under natten mellan lördag och söndag rasade delar av Bohus fästnings södra torn "Sven Hall" i Kungälv.
– Tornet hade en del sprickor så vi hade det under bevakning. Men vi bedömde inte rasrisken som akut och därför var inte området avspärrat, säger Maria Hallberg på Statens fastighetsverk.

Tornet är cirka 12 meter högt och cirka 15 meter brett. Delarna rasade någon gång under natten mot söndagen, vilket Kungälvs-Posten var först med att berätta. Inga personer befann sig i närheten vid tidpunkten.

Raset var oväntat, enligt Maria Hallberg på Statens fastighetsverk, även om tornet haft sprickor under en väldigt lång tid.

– Bohus fästning är ju en väldigt gammal befästning som är påbyggd och tillbyggd under många århundraden. Det är naturligt att det finns viss sprickbildning. Det här tornet hade en del sprickor i sig och vi har haft det under bevakning. Men det är svårt att säga om och när ett ras kommer ske, säger hon och tillägger:

– Vår horisont var att det inte var akut, möjligen om det skulle ske ett ras så skulle det dröja ett antal år framåt i tiden. Det är svårt att säga varför det skedde just nu.

Vill mura upp tornet igen

Statens fastighetsverk hade gjort en rasriskbedömning och inte bedömt risken som stor. Därför var inte området avspärrat.

– Det hade varit en fara om personer vistats i närheten när det rasade. Men tack och lov var ingen i närheten, säger Maria Hallberg.

Tornet består av en mur, är utan tak och används i huvudsak mest för visningar. Men besökare behöver passera det för att komma till toaletterna. Nu har man säkrat området och kommer att fortsätta att säkra upp muren.

– Sen kommer vi fortsätta att utreda fortsatta åtgärder. Planen just nu är att vi ska mura upp tornet igen. Men exakt när och i vilken omfattning kan jag inte säga nu.