Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Robin Haldert / TT

Den giftiga fisken hittad i danska vatten

Den mindre fjärsingen har hittats i danska vatten utanför Själlands udde. Den är ännu giftigare än den vanliga fjärsingen – "havets huggorm". Fyndet får fiskexperter att misstänka att den kan finnas även i svenska vatten.
– Det är extremt smärtsamt om man blir stucken, säger Barbara Bland, fiskeribiolog på SLU-Aqua i Lysekil.

– Om den finns vid Själlands udde finns det inga skäl att tro att den inte skulle finnas i hela Nordsjälland och Öresund, säger Henrik Carl, fiskspecialist vid Statens naturhistoriska museum, till danska TV2.

Själv såg han en av de små giftiga fiskarna utanför Helsingör redan förra året.

Men för badälskande västkustbor behöver nyheten inte innebära någon större fara. Barbara Bland menar att den mindre fjärsingen troligtvis fortfarande är ganska ovanligt förekommande längs Bohuskusten.

Giftigare än storebror

Den mindre fjärsingen är giftigare än den större och vanligare fjärsingen, som finns längs den svenska västkusten och vars stick kan leda till inflammation, kramper och till och med förlamning.

Till skillnad från den vanliga fjärsingen som mest brukar hålla sig på några meters djur söker sig den mindre fjärsingen in mot stränderna och ligger begravd i sanden så att bara ögonen och ryggfenorna sticker upp.

– Det är extremt smärtsamt om man blir stucken. Den lägger sig i sanden vilket gör det lätt att trampa på den. Skulle man bli stycken av den giftiga taggen bör man uppsöka sjukhus, säger Barbara Bland, fiskeribiolog på SLU.

Fakta: En ful fisk med giftiga taggar

Den vanliga fjärsingen, Trachinus draco, är cirka 40 centimeter lång. Det finns längst den svenska Västkusten i begränsade områden.

Den mindre fjärsingen, Echiichthys vipera, är cirka 15 centimeter lång.

Giftet i taggarna på fjärsingens rygg och gällock kallas trachinidotoxin. Det orsakar smärta och svullnad, men kan också ge andnöd och störa hjärtrytmen. Ett stick kan också medföra risk för lever- och njurskador.

Om man blir stucken av en fjärsing, eller mindre fjärsing, ska man snabbt hålla det stuckna stället i 40–45-gradigt vatten i 30–60 minuter. Varmt vatten lindrar smärtan. Man ska också ta bort eventuella rester av giftpiggen. Smärtorna i efter ett stick kan sitta upp till ett dygn och svullnaden kan vara kvar i månader.

Fjärsingen är ofarlig att äta och anses vara en god matfisk.