Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Det är bara en tidsfråga innan vi får gilla läget", säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

“Det är bara en tidsfråga innan vi får gilla läget”

I Stockholm har coronaviruset spridit sig ute i samhället och det finns tydliga tecken på att det redan finns i Göteborgsområdet. Enligt läkare på smittskyddet är det nu bara en fråga om tid innan smittan sprids även i Fyrbodal.

Sedan tidigare finns flera fall av smittade med coronaviruset inom NU-sjukvården, men det har ännu inte skett den okontrollerade smitta mellan människor i samhället inom Fyrbodal, på samma sätt som skett i Stockholmsregionen.

– Stockholm är ett par veckor före oss och i Göteborgs kan vi se tecken på smittspridning. Så det är bara en tidsfråga innan vi får gilla läget och göra det bästa av situationen, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

Oklart hur många som är smittade

Då det endast är de akuta fallen och de som arbetar inom vården som nu testas för coronaviruset är det svårt att få en exakt siffra på hur många som har blivit smittade. Men Eva Lindhusen Lindhé säger att det beräknade antalet ligger på 180 personer i Göteborgsområdet.

– Man kan säga att det har eskalerat inom landet, hur mycket det vet vi inte. Men det vi vet är att oron definitivt har gjort det den senaste veckan. Så jag kan inte säga att vi har en massa samhällsspridd smitta ute. Men vi har tentaklerna ute för att ta reda på det.

Faran med viruset är om det drabbar de som är över 70 år eller de som sedan tidigare har luftvägsproblem.

– Vi har fått ändra strategi med våra tester och det gör vi för att skydda de svagaste. Så som de som är över 70 år, även om våra svenska 70-åringar är väldigt fräscha jämfört med många andra länder.

Viktigaste är eget ansvar

Smittan är för de allra flesta helt ofarlig och för många kommer den endast uppvisa milda symptom. Eva Lindhusen Lindhé berättar att det nu handlar om att de som har möjlighet tar eget ansvar för att skydda andra.

– Det finns de som går till jobbet fast man känner sig lite sjuk, det är där man sprider smittan. För 85 procent av de som drabbas av viruset kommer inte behöva uppsöka vård och många kommer inte ens uppfatta sig som sjuka.

När tror du det kan lättas på restriktionerna som tidigast?

– Det är väldigt svårt att säga. Kanske tre och en halv månad. Kanske längre om vi kan sprida ut sjukdomsfallen.

Hon tror också att fler restriktioner kan komma att bli aktuella för de allra flesta.

– Vi kommer att få mer påbud för hur vi ska minska smittan.

LÄS MER: Läkarens svarar på frågor om nya coronaviruset