”Det är klart att hon ska vaccineras”

För pappa Anders Andersson är vaccin mot mässling ett självklart val. Vänersborgaren tycker att det är viktigt att motverka att sjukdomen sprider sig och väljer att vaccinera sin första dotter.– Kan man motverka så är det bra, säger han.

ANNONS
|

På Vänerparkens vårdcentral är det väldigt få som väljer att inte vaccinera sina barn mot mässling. Trenden har varit konstant länge och verksamhetschefen Lars Thuvesen är nöjd.

– De flesta föräldrar är kloka och vaccinerar barnen, säger han.

Han förklarar att det också är ett eget ansvar för föräldrarna att inte utsätta andra barn för smitta om barnet insjuknar.

– Man hoppas att alla tänker likadant och inte utsätter andra barn för risk, berättar han.

Anders Andersson, 30, har precis blivit pappa. På fredagen kom han till Vänerparkens vårdcentral med sin tre veckor gamla dotter för en undersökning.

Under undersökningen informerade sköterskorna om mässlingsvaccinet – något som han tar som en självklarhet.

ANNONS

– Kan man motverka så är det klart att man ska göra det. Det känns viktigt, förklarar han.

Han framhåller att han tycker att det är viktigt att även kroppens immunförsvar själv får växa och bli starkt, och vet inte hur han ser på övrigt vaccin. Men vaccin mot en sjukdom som mässling är en självklarhet.

Än så länge är det ett tag kvar tills dottern ska vaccineras. Och trots att han inte vet så mycket om mässlingen så är han övertygad om vaccination.

– Jag tänker att det är så vanligt att det är väl något som alla bara gör? säger han.

BVC-sköterskan Cecilia Holm upplever att de yngre föräldrarna inte har lika bra koll på vad mässlingen är för sjukdom, att många tänker att det är en sjukdom som fanns ”förr i tiden”.

– Det beror på att sjukdomen är så bortvaccinerad. Men det brukar aldrig bli en diskussion med föräldrarna, utan de flesta ser det som naturligt att vaccinera barnet, säger hon.

Den dag mässlingsfallet i Fyrbodal upptäcktes tidigare i veckan fick Vänerparkens vårdcentral ett samtal från en patient som trodde sig ha fått sjukdomen. Annars är det ingen som hört av sig med frågor efter det bekräftade fallet.

ANNONS
ANNONS