Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vera var högst upp på listan över flicknamn i både Uddevalla och Tanum, men delar plats med Elsa i Uddevalla. Bild: Dick Gillberg
Vera var högst upp på listan över flicknamn i både Uddevalla och Tanum, men delar plats med Elsa i Uddevalla. Bild: Dick Gillberg

Detta döpte Bohusläningarna sina barn till

Under 2020 letade många nya namn sig in på topplistorna. De vanligaste namnen på nyfödda Uddevallabor är Elsa, Vera och Vincent.

De namnen som toppade listorna bland kommunerna i Bohusläningens område 2019 blev alla utbytta under 2020. I Uddevalla blev toppettorna Elsa, Vera och Vincent i stället för Olivia och Hugo. Gemensamt för namnen som toppar listorna i år är att samtliga är tvåstaviga.

Det mest populära pojknamnet bland kommunerna var just Vincent, som gavs till nio barn. Vera var det mest populära flicknamnet, det fick tio barn.

Alice är vanligast

Det klart mest populära flicknamnet i hela Sverige är Alice. Förnamnet har legat på topplistorna under många år. Namnforskaren Katharina Leibring tror att det beror på att namnet låter likadant överallt och att de flesta är överens om att det är vackert. Hon har gjort en nätbaserad undersökning bland tonåringar där Alice var det enda namnet som ingen tyckte var fult.

– Namn som Alice, William och Maja har legat länge på topplistorna. Det gör att man hör namnen ofta i samhället och börjar tycka att de är fina, säger Katharina Leibring som arbetar vid Institutet för språk och folkminnen på Uppsala universitet.

Det namn som ökar snabbast i popularitet är Björn. Namnet ökade med 93 procent och gavs till 139 pojkar under 2020. För flickorna blir Bonnie allt mer vanligt.

Färre heter Emma och Viktor

Flera namn som var vanliga på 90-talet tappar i popularitet. Förnamn som Viktor, Emma och Felix är på väg bort eftersom många undviker namn som var populära när de själv växte upp. Även Kevin och Viktoria minskar i popularitet. Nyblivna föräldrar brukar snarare snegla tre generationer tillbaka och välja namn som var vanliga på farfars och mormors tid. Några exempel som syns på 100-topplistorna är Astrid, Elsa och Svante.

Namnen ska fungera på flera språk

En långsiktig trend är att allt fler barn får unika namn. Sedan SCB:s namnstatistik startade 1998 så har antalet barn som får något av de populäraste namnen minskat. Det finns en mycket större spridning på namnen och än tidigare.

– Fler verkar vilja ge sitt barn ett unikt namn, och om inte namnet i sig är speciellt så vill man stava det på ett unikt sätt, säger Ann-Marie Persson på Enheten för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd på SCB.

En annan trend är att föräldrar väljer namn som fungerar på flera olika språk. Vanliga engelska namn som William, Noah och Liam har blivit populära även i Sverige. Dessutom har de hårda killnamnen som slutar på konsonanter fått ge plats åt mjukare namn med många vokaler, som Leo och Matteo.

Under de senaste åren har det spekulerat kring om dubbelnamnen ska komma tillbaka. Eftersom dubbelnamn var populära kring 1940-talet borde dessa snart dyka upp på topplistorna igen. Namnforskaren Katharina Leibring ser att vissa dubbelnamn klättrar på topplistorna. Det handlar dock inte om klassisk varianter som Per-Erik och Maj-Britt utan snarare flicknamn som slutar på Lo och Li.

Stort intresse för bebisnamn

Statistiska centralbyrån släpper nya topplistor över populära tilltalsnamn en gång om året och det brukar väcka stort intresse. Bebisnamn diskuteras även flitigt på internetforum och sociala medier och Katharina Leibring är inte förvånad.

– Namnen säger en del om vårt samhälle, vad vi influeras av och vad vi tänker på. De är också en viktig del av att vara människa. Om du saknar namn blir du inte en individ. Vi blir ledsna och sårade om någon inte minns vad vi heter eller uttalar namnet fel.

De mest populära namnen i:

Uddevalla

Flicknamn: 1. Elsa/Vera (7), 2. Ella (6), 3. Alice/Alva/Freja/Lilly/Maja (5)

Pojknamn: 1. Vincent (9), 2. Charlie (7), 3. Leo/Melvin (6)

Tanum

Flicknamn: 1. Vera (3)

Pojknamn: 1. Axel/Elias (3)

Strömstad

Pojknamn: Viggo (3)

Munkedal

Pojknamn: Alfred (3)

Endast namn med minst tre bärare redovisas av SCB. Ingen sådan uppgift om vare sig flick- eller pojknamn finns för Lysekil, Orust, Sotenäs, Färgelanda.